pátek 4. listopadu 2016

Inventor HSM - Velký krok na cestě k plynulému čtyřosému frézování

Autodesk vydal v uplynulých dnech novou vývojovou - "experimentální" verzi Inventoru HSM. Na tom by nebylo nic tak významného - stalo se již zvykem, že takováto verze vychází pravidelně, cca v měsíčních intervalech. Tak to platilo alespoň u ročníků 2015 a 2016. Avšak u ročníku 2017 nastala ve vydávání vývojových verzí prázdninová přestávka, po které byla zveřejněna verze 4.1.0.075, o které si dnes v krátkosti povíme, neboť si zaslouží zvláštní pozornost.

Právě poslední zmiňovaná verze (4.1.0.075) obsahuje v aktivním beta režimu první plně funkční strategie pro plynulé čtyř-osé frézování. O tom, jak tento beta režim aktivovat, se lze dočíst v tipech na portále CAD Fórum. Po aktivaci beta režimu aplikace se zpřístupňuje nová funkčnost "2D toolpath wrapping", tedy obalení 2D nástrojových drah k válcovým plochám. Kolem rotační osy lze obalovat hrubovací - kapsovací strategie 2D Kapsa, 2D Adaptivní a také dokončovací strategii 2D Kontura. Řada postprocesorů dostupných z instalace HSMka již také tuto novou funkčnost podporuje, ovšem pro každý stroj je postprocesor potřeba vyzkoušet a na místě odladit správnou podporu čtvrté plynulé osy pro její spolehlivé používání, o což se CAD Studio u svých zákazníků postará. 

Pomocí nových funkcí pro programování plynulé čtvrté osy je možné například frézovat drážky na hřídelích různých tvarů a zakřivení, šroubovice, kuličkové šrouby a podobně. Velmi zajímavá je možnost posunutí nástroje ve směru osy Y, kdy je možné frézování válcových ploch, kde však osa této plochy (například dna drážky) je mimo osu rotace obrobku. Podrobněji se plynulému čtyř-osému frézování bude věnovat náš webinář, kde se jednotlivé nové funkce a jejich možnosti detailně proberou. Seznam plánovaných webinářů včetně možnosti registrace ke sledování webinářů je k dispozici zde. Poslední experimentální verze CAM nadstavby HSM pro Inventor je ke stažení zde, na stránkách CAD Studia,

Žádné komentáře:

Okomentovat