pátek 18. listopadu 2016

Budoucnost Autodesk Fusion 360 - chytrý CAD pro chytré výrobky


V prezentaci Amara Hanspala o technologických novinkách Autodesku, přednesené na Autodesk University 2016 (více viz blog) byl největší prostor zasloužené věnovaný aplikaci Fusion 360, moderní platformě pro navrhování chytrých výrobků. Tato CAD/CAM/CAE aplikace se vyvíjí obrovskou rychlostí - nové funkce přibývají 1-2x za měsíc. A je před týdnem, 11. listopadu, byl uveden prozatím největší update Fusion 360, verze Ultimate s podporou pokročilých simulací a víceosého obrábění. Podrobný přehled listopadových novinek viz Nový Fusion 360 Ultimate.

Jak prozradil A.Hanspal, v nejbližší budoucnosti přibudou do Fusion 360 další zajímavé nové funkce:

ECAD

Moderní chytré výrobky potřebují elektroniku. Fusion 360 proto bude obsahovat funkce pro plně integrovaný návrh elektroniky výrobku, včetně návrhu desek plošných spojů (PCB, routing) a řešení jejich možných kolizí s mechanickým návrhem. Uživatelé budou moci zvolit libovolný PCB soubor a převést jej do 3D CAD návrhu, včetně automatického promítnutí jeho budoucích změn. Z cloud knihoven bude možné vkládat typické elektronické součástky. Půjde o integraci nedávno získané technologie EAGLE.


Plechové komponenty

Fusion 360 bude obsahovat prostředí pro výrobu plechových dílů - to zahrne nejen samotné navrhování a rozviny, ale bude integrovat i metody výroby. Právě doplnění výrobních metod se zdá být důvodem delšího cyklu uvádění očekávaných funkcí plechu - "delšího" (měsíce) vzhledem k rychlosti inovací Fusion 360. Díky informacím o použitém výrobním procesu se přizpůsobuje tvar už při návrhu plechu - přizpůsobí výštipy a další parametry plechu. Z rozvinu se pak rovnou vygeneruje G-kód pro výrobu, např. pro laserové vypalování. Dokonce se pomocí nestingu optimalizuje rozmístění dílů pro efektivní využití materiálu plechové tabule, v rozměru který je k dispozici skladem.



Generativní navrhování, simulace, výroba

Už v listopadové aktualizaci je ve Fusion 360 nově k dispozici simulační nástroj Nastran - ten umožňuje provádět pokročilé simulace a optimalizace už během návrhu (nikoliv jen validace hotového návrhu), včetně nelineárních simulací typu plastické deformace, vzpěru, reakce na impuls. Náročné výpočty je možné nechat provádět v cloudu. Za simulační nástroje těchto možností jinak obvykle musíte zaplatit zhruba 20.000 USD.

Simulace lze využít i pro vestavěné optimalizace tvaru - s využitím pro úsporu materiálu/hmotnosti/nákladů při stejných mechanických parametrech. Nejmodernější algoritmy generativního navrhování využijí zadané vstupní podmínky a samy navrhnou optimální tvar splňující tyto podmínky. Konstruktér tak nemusí provádět ruční iterace a testovat jejich parametry. Funkce nabídnou i tvorbu voštinové struktury materiálu pro 3D tisk.


Kompletní návrhový proces od konceptu po výrobu se neobejde bez zkoumání variant řešení. Jednou z nových funkcí je podpora větvení a slučování variant.

Optimalizace výrobních postupů zahrnuje i odolné součásti vyráběné aditivní metodou, 3D tiskem - proto Fusion 360 nabídne solver pro 3D tisk kovu, nebo 5osý CAM pro obrábění běžných i aditivně vyráběných dílů.


Práce ve web browseru

Padne omezení práce Fusion 360 na platformy Windows, Mac (a mobilní prohlížeč). Návrhové, simulační a výrobní funkce Fusion 360 budou přístupné i na mobilních zařízeních, resp. ve web browseru. Odkudkoliv a z jakéhokoliv zařízení, bez potřeby instalace jakéhokoliv software, tak má uživatel plný editační přístup na aktuální CAD/CAM/CAE data i výkresy. Konstruktér tak má v rukou flexibilní nástroj, pomocí něhož může zachytit nápady a změny odkudkoliv - online, offline nebo na cestách.



A ta nejlepší zpráva? Funkce aplikace Autodesk Fusion 360 jsou i nadále dostupné zdarma pro studenty, kutily a začínající firmy - pro plné komerční využití pak již od 20 EUR/měsíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat