úterý 27. března 2018

Vault Professional 2019 - novinky


Autodesk Vault Professional dlouhodobě poskytuje pokročilé nástroje pro profesionální správu návrhových dat (PDM) a spolu s nástroji CAD Studia i možnost jednoduše propojit konstrukční data s podnikovými informačními systémy (ERP, TPV).

Již od verze 2018 se funkčnost Vaultu orientuje i na řízené sdílení dat mimo firmu s využitím cloudových technologií Autodesku (Autodesk Viewer, Autodesk Drive, Fusion 360, … ). Stojí za připomenutí, že právě ve verzi Vault 2018.1 přibyla úžasná funkčnost „Sdílení pohledů“ umožňující rychle a efektivně sdílet náhledy na modely či sestavy pomocí cloudové technologie Autodesk Viewer a to publikováním přímo z Vaultu. V rámci Autodesk Viewer je možné jednoduše návrhová data připomínkovat či poznámkovat a tyto připomínky se pak zobrazí uživateli ve Vaultu. Je to velice efektivní způsob pro komunikaci se zákazníky, obchodníky, kooperanty, a pro všechny, kteří si nechtějí (či nemohou) nic instalovat a z prostředí mobilu, tabletu či počítače chtějí prohlížet tato návrhová data. Podrobněji viz náš předchozí článek Vault 2018.1 a sdílené pohledy.

Ve verzi 2019 byla funkčnost Sdílení pohledů rozšířena o důležitou možnost nastavit, zda se má skrýt název či vlastnosti součástí či sestav.


Synchronizace projektu

Pokračováním uvedené funkčnosti je pak možnost nesdílet jen náhledy na dokumentaci, ale sdílet přímo návrhová data ve své zdrojové podobě. Doposud byli uživatelé nuceni pro své externisty, kooperanty či výrobní části mimo struktury firmy využívat neřízený a slabě zabezpečený tok dat pomocí emailu, FTP, či různých úložišť. Jakmile jednou CAD data opustí firmu, uživatelé nad nimi ztrácejí kontrolu. Ideální je proto využít zcela nových možností „Synchronizace projektu“, a to přímo z prostředí řízené dokumentace Autodesk Vault Professional. Vybraná data projektu se sdílí pomocí služby Fusion Team. Ale nejde jen o jednosměrný tok z prostředí Vaultu, jedná se zde o oboustrannou synchronizaci. Takže jste schopni vybraná data projektu nejen sdílet, ale jejich případné změny i načítat zpět do prostředí řízené dokumentace Vaultu. Uživatelé tak mají jasný přehled o všech návrhových datech, která se upravují externě, která interně, která jsou schválena apod. 


Vlastní synchronizaci nastavuje správce Autodesk Vaultu.  Pro synchronizaci se vybírá odpovídající složka ve Vaultu a projekt v cloudovém prostředí Fusion Teamu. Vlastní synchronizaci je možno nastavit jako jednosměrnou či obousměrnou. Synchronizaci dat je možné řešit ručně či jednoduše plánovat v určitých intervalech nebo pravidelně na konkrétní čas.

Soubory je možné filtrovat na základě aktuálního stavu dokumentu či jiné vlastnosti a mít tak plně pod kontrolou, která data se na Cloud synchronizují a která nikoli, a to zcela automaticky. Odpadá tím řada běžných chyb uživatele: Poslali jsme všechna data? Poslali jsme poslední verze a správná data? Máme zachyceny všechny změny od kooperantů? … 


Tenký klient

Důležitou novinkou je možnost správce nastavit zobrazení jen poslední verze schválené dokumentace. Umožňuje to tak lépe řídit viditelnost schválených dat v prostředí tenkého klientu (web klientu).

Stav synchronizace souboru a položky

Při prohlížení položek je nyní viditelné, zda je nutno soubory spojené s položkou aktualizovat či nikoli. Lépe je tak možné zabezpečit synchronizaci souborů a odpovídajících položek.

Tvorba reportů

Autodesk Vault Professional a Vault Workgroup nyní obsahují nástroj Microsoft Report Viewer 2015. Vzorové šablony byly migrovány do verze 2015. 

Administrace Vaultu

Tato novinka je určena spíše pro architekty a správce řešení, jako je právě CAD Studio. Doposud jsme byli schopni nabídnout uživatelům jen předem definované role uživatelů (např. správce, editor, konzument, ... ) - od verze 2019 jsme schopni nakonfigurovat role zcela podle požadavků uživatele s podstatně širšími možnostmi toho, co je schopen konkrétní uživatel dělat a co již nikoli. Nastavení oprávnění je důležité právě s ohledem na zabezpečení správného toku dat a přístupu k nim.


Z verze 2018.2 pochází novinka umožňující ušetřit licence - nástroj Job Processor již při zpracovávání souborů aplikace Inventor nepoužívá licenci Inventoru.

Nástroj Data Standard 2019 je nyní součástí instalace Vault klienta (sekce Nástroje) pro Vault Professional a Workgroup.

Systémové požadavky

Systémové požadavky Vault 2019 se příliš neliší od verze 2018. Nově je podporován Windows Server 2016 (Essentials, Standard, Datacenter) a SQL Server 2017. Již není podporován SQL Server 2012.

...a co česká verze?

Dnes byla uvolněna anglická verze Vaultu 2019, česká verze bude uvedena v nejbližší dnech. Vault 2019 samozřejmě podporuje nové CAD a BIM produkty řady Autodesk 2019, i kancelářské aplikace MS Office.

Pro implementaci nové verze 2019 do vašeho firemního prostředí, včetně bonus nástrojů Vault Tools a integračních konektorů pro nejrozšířenější ERP systémy, prosím kontaktujte CAD Studio.

Vault 2019 i naše doplňkové nástroje pro Vault představíme na "online roadshow" Autodesk LIVE 2019, 24. dubna 2018 - zaregistrujte se.

Více na stránce Autodesk Vault

Žádné komentáře:

Okomentovat