středa 27. března 2019

Novinky Inventor Professional 2020



Nový Inventor Professional 2020

Uživatelé CAD aplikace Autodesk Inventor se Subscription nebo Maintenance si nyní mohou aktualizovat svůj konstrukční software na novou verzi "Inventor Professional 2020". Nová verze je k dispozici na Autodesk Account. Česká verze bude k dispozici za pár týdnů. Nový Inventor přichází 20 let po uvedení první verze této populární aplikace.

Co nového nabízí verze 2020?

Inventor v nové verzi 2020 se zaměřil na zvýšení výkonu - zejména ve velkých sestavách, tvarově složitých dílech a generátoru rámových konstrukcí. Rovněž rozšiřuje možnosti spolupráce s okolními systémy, nabízí zcela nový Inventor View a spoustu vylepšení standardních funkcí tak, aby uživatelům umožnil získat a udržet náskok ve vývoji výrobků před požadavky trhu.

Řada z doplněných funkcí vznikla na přímý podnět uživatelů z fóra Inventor Ideas. Máte-li nápad na další vylepšení, dejte vědět firmě Autodesk nebo nám v CAD Studiu.

V tomto článku uvádíme hlavní funkce, další novinky pak uvidíte při našem živém vysílání Autodesk LIVE 2020 dne 25.4.2019. Nezapomeňte se registrovat.

Zvýšení výkonu

Stejně jako v každé z několika předchozích verzí se Autodesk zaměřil na novinky v oblasti zvýšení výkonu při práci s velkými sestavami. Můžete se tak těšit na výrazné zrychlení při operacích:
- Posunutí pohledu/Zoom/Otáčení při vybraném větším množství komponent,
- Zvýšení výkonu při práci s polem komponent,
- Vypínání zapínání viditelnosti komponent v kontextovém menu pro Pohledové reprezentace
- Pole virtuálních komponent
- Výběr komponent oknem
- Výrazné zrychlení spouštění a ukončování příkazů ve velkých sestavách. A to od modelování po vkládání a tvorbu 2D či 3D náčrtů, práci s vloženým DWG (import, podložení, AnyCAD, … ), s volnoplošnými modely a spousty dalších.

Workflow řízení sestav pomocí skeletonu je nyní podporováno i v Expresním módu. Kombinací obou těchto metod tak získáte velmi výkonný nástroj pro práci s velkými sestavami.

Výkresy
- Zvýšení výkonu při náhledu výkresového pohledu
- Možnosti změny zobrazení skrytých hran z kontextového menu „Možnosti skrytých hran“
- Rychlejší tvorba Pomocného pohledu, což je nejvíce znát právě u velkých sestav.


Nastavení grafického prostředí

Inventor obsahuje spoustu možností pro nastavení grafického výkonu vzhledem k požadavkům na kvalitu a výkon celého systému. Rozdílně nastavujeme prostředí pro práci s velkými sestavami či tvarově složitými díly či požadavku na kvalitu zobrazení. Verze 2020 přináší přednastavené grafické prostředí, kdy uživatelé mění grafické prostředí s ohledem na výkon či kvalitu grafického vykreslování jedním tlačítkem. 



Uživatelské rozhraní

Toto kontroverzní téma vždy vyvolá řadu rozporuplných reakcí. Ale i na naší poslední konferenci CADfórum zaznělo hned několik názorů, že Inventor potřebuje nový kabát, nové uživatelské rozhraní. Inventor 2020 je kompletně přepracován do nového hávu a vzhledu ikon. Jsem zvědav, kolik uživatelů na to bude reagovat zcela odlišným způsobem. Vývoj ale zastavit nelze a Inventor prostě nový vzhled potřebuje. Podobně jsou na tom i další aplikace jako je AutoCAD, Revit, atd. Změny jsou vyvolány i nutností podpory moderních 4K monitorů.
 

Solid Sweep  (Tažení objemu po křivce)

- Funkce tažení umí využít jako tvořicí prvek i těleso. Těleso je možné táhnout po 2D i 3D křivce, přičítat a odečítat objem či řešit průnik takto vniklých těles. Získáte tak tvarově velmi složitý model vyrobitelný např. obráběním pomocí kulové či válcové frézy. Modelováním tak vytvoříte zcela reálný výsledný tvar šneků či jiných tvarových prvků.


Unwrap Faces (Rozvinutí obecných ploch)

- Zobecňuje stávající funkci rozvinu plechu. Jedná se o jeden z nejsložitějších výpočtů, kdy se pomocí MKP provede rozvin, rozbalení obecných (tvářených) ploch. Systém umí vytvořit rozvin obecných ploch s velkými deformacemi. Ať to jsou lisované plechové díly či obalující tkaniny.  
- Pro výpočet rozvinutí je možné vybírat směr, v němž je počítáno, řetězení ploch a řadu dalších parametrů.


Generátor rámů a rámových konstrukcí

- Generátor rámů je jedním z modulů, který doznal velkých změn. A mohu podotknout, je to jen začátek. Zásadně se vylepšil způsob vkládání jednotlivých profilů, který rozšiřuje možnosti orientace a počátku vkládání. Eliminuje tak nutnost následné editace vložených profilů. 
- Do definice profilů přibyly další způsoby ukončení při vzájemném ořezání profilů. Je možné tak nastavit, zda profil bude vyříznut přesně (přesné tvarové ořezání) či dle jednoduššího způsobu výroby (řezání či frézování 90st.). 


- Důležitou funkcí je přidání zcela nové funkce: Záslepky. Umožňuje tak rychlou tvorbu jak záslepek dutých profilů (jekly, trubky, …), tak i patek pro všechny typy profilů.


Podpora více monitorů

- Důležitá novinka. Nyní můžete používat jeden Inventor ve více oknech na více monitorech. Standardní pracoviště konstruktéra tak lépe využije více monitorů. Libovolné okno dokumentu Inventoru teď můžete samostatně přetáhnout na jiný monitor. 
 


Inventor Read Only (náhrada Inventor View)

- Při instalaci nyní vznikne samostatný zástupce pro spuštění Inventoru v režimu ReadOnly (pouze pro čtení). 
- Jeho možnosti zobrazení, odměřování a tisku jsou podstatně rozsáhlejší než u staršího Inventor View. 
- Jedná se o nástroj pro prohlížení všech Inventorem vytvořených dat (IAM,IPT,IPN,IDW/DWG) bez nutnosti licence (např. v rámci Trial verze Inventoru).
- Podporuje všechny typy modelů kromě objektů vytvořených speciálními doplňky jako je Nastran In-CAD či HSM.
- Původní verze Inventor View je z Instalace Inventoru odebrána a bude k dispozici samostatně nebo jako součást Autodesk Vault



A na závěr pár dalších vybraných vylepšení:

V prostředí náčrtu byl změněn algoritmus pro výběr smyček a regionů. Lépe a rychleji Inventor vyhodnocuje, co a jak lze využít pro následné 3D operace (rotace, vysunutí, tažení, …. )
Závity v sestavách a svařencích 
Podpora závitů při výběru více ploch najednou 
AnyCAD. Zrychlená a vylepšená funkce AnyCAD s podporou dalších CAD formátů 
Aktualizace a rozšíření Obsahového centra
Nástroj pro Migraci a přenos nastavení z předchozí verze 
Týká se hlavně uživatelů, kteří si chtějí instalovat Inventor sami. Jinak podotýkám, vždy je lepší si instalaci i migraci nastavení nechat provést lidmi, kteří to dělají denně, což jsme pro Vás právě my. 

Přehled novinek - série videoukázek:


Download Trial verze bude k dispozici na cadstudio.cz/trial. Cenové informace najdete na shop.cadstudio.cz.

Registrujte se na konferenci Autodesk LIVE 2020. Viz též novinky AutoCAD 2020 a novinky Vault 2020.

Žádné komentáře:

Okomentovat