čtvrtek 26. srpna 2021

Analýzy vstřikování plastů nově ve Fusion 360

Navrhujete-li plastové součásti, je pravděpodobné, že se musíte zabývat vyrobitelností daných komponent. Oblast výroby plastových komponent je velmi komplexní a vyžaduje mnoho zkušeností, a rozhodnutí musí být velmi často podložena znalostmi specialistů s využitím dedikovaných aplikací (Autodesk Moldflow). V srpnové aktualizaci vychází Fusion 360 vstříc všem svým uživatelům, kteří se návrhem a výrobou plastových komponent zabývají, a přináší jim nástroje umožňující díky simulaci vstřikování plastů navrhovat tyto komponenty s mnohem větší jistotou, že finální proces výroby a výsledná kvalita výrobků budou přesně dle přání zákazníka.

Doplňkové workflow pro konstruktéry

Je nutné zmínit, že simulace vstřikování plastů ve Fusion 360 si neklade za cíl nahradit specializované aplikace pro vstřikování plastů. Namísto toho má sloužit jako základní nástroj, který svou koncepcí poskytne uživateli odpovědi na 3 klíčové otázky:

  • Dojde ke kompletnímu zaplnění formy?
  • Budou na pohledových plochách viditelné propadliny (sink marks) a stopy po dělicí rovině (weld lines)?
  • Dojde k nadměrné deformaci výrobku (warpage)?

V případě, že výsledky simulace budou indikovat možné problémy, poskytne aplikace i návrhy možných řešení pro odstranění problémů. Parametry procesu vstřikování a výsledky lze zobrazit v přehledném okně, takže konstruktér, nebo i zákazník, okamžitě vidí, jaká nastavení procesu byla použita.


Zaměřeno na jednoduchost použití

Jako u každých výpočtových aplikací, i u simulací vstřikování plastů je obvykle možné nastavit velké množství různých parametrů. Pokud se ale nejedná o specialistu, mohou být příliš detailní možnosti nastavení na obtíž. Fusion 360 jde jinou cestou a postup nastavení simulace je velmi přímočarý. V počáteční fázi nastaví parametry procesu automaticky: materiál je přebrán z modelu součásti, automaticky je umístěn vtok, stejně tak jsou automaticky nastaveny teploty materiálu a formy a je nastavena doba vstřikování. Na uživateli je, pokud je to nutné, aby na modelu označil pohledové (estetické) plochy.


Pokud je ale potřeba, je možné uvedené parametry procesu změnit. Základní úpravou může být změna polohy nebo přidání dalších vtoků do modelu. Dále Fusion 360 obsahuje rozsáhlou knihovnu materiálů s uvedením doporučených procesních teplot, popisem reologických a teplotních vlastností, hustotou taveniny a tuhého tělesa, hodnotami smrštění, nebo vlivem na životní prostřední, včetně míry vhodnosti daného materiálu pro plnění, dotlak a smrštění.

Výsledky přehledně

Kromě zmíněného souhrnu výsledků procesu (tzv. Summary log), jsou k dispozici i podrobné výsledky, včetně animací, pro fázi plnění + dotlaku a smrštění. Uživatel tak může kontrolovat např. průběh plnění a jeho spolehlivost, vstřikovací tlak, kvalitu povrchu, teplotu součásti a mnoho dalších výsledků.


I přesto, že je technologie Plastic Injection Molding dostupná ve Fusion 360 jako náhled (preview) funkčnosti, ukazuje se, že už i v této fázi je velmi intuitivním pomocníkem při návrhu plastových komponent. Nemusíte být odborníkem na vstřikování plastů, ale díky této aplikaci získáte i se základními znalostmi mnohem více důvěry v kvalitu vašeho návrhu, která nakonec přesvědčí i vaše zákazníky. Ostatně, přesvědčit se můžete sami.

 




Žádné komentáře:

Okomentovat