pátek 2. prosince 2022

Fusion 360 | Aktualizace LISTOPAD 2022 | Novinky ve výrobě

 

Autodesk před pár dny vydal velkou LISTOPADOVOU aktualizaci CAD/CAM aplikace Fusion 360. Ta obsahuje řadu zajímavých novinek a strategií nejen v oblasti výroby (CAM), především aplikace nabízí zvýšený výkon. Novinky jsou pokryty i českou lokalizací dostupnou na fusioncesky.cz. Aktuální trial verzi Fusion 360 si můžete stáhnout z F360.cz.

Nové strategie a funkce v PREVIEW

Kontrola kolize při kinematické simulaci se strojem

Fusion 360 v poslední aktualizaci přináší dlouho očekávanou funkci pro kontrolu kolize kinematické simulace (simulace se strojem). Nově Vás tak systém dokáže upozornit na možné kolizní situace, které by přímo způsobovaly komponenty stroje. 

Po aktivaci funkce v Preview, je zapotřebí simulovat společně s polotovarem.



Náhled nových 4 osých strategií Rotační kapsa a Rotační kontura

Fusion 360 začíná využívat prvních implementovaných strategií z jádra ModuleWorks. Mezi prvními tak přichází strategie pro hrubování a dokončení 4 osých kapes a profilů. Tyto strategie je možné aktivovat a vyzkoušet v Preview. Obě zmiňované strategie budou zařazeny mezi Výrobní rozšíření (Machining). 

Strategie Rotační kontura

Strategie Rotační Kontura je dokončovací strategií, kterou lze využít pro obrábění kolmých stěn na rotačních dílcích. Její využití naleznete u různých unašečů, kde potřebujeme docílit kontinuálního pohybu po stěně šroubovice. 

Parametr Minimální konečný poloměr obrábění můžete použít k určení množství materiálu, který se má odebrat při konečném kroku.

Strategie Rotační kapsa

Strategie Rotační kapsa je hrubovací strategií, která vám umožní odstranit velké množství materiálu na rotačních dílech.
Materiál můžete efektivně odstranit pomocí možnosti Automatického kroku, který (jak už název napovídá) automaticky upraví kroky dolů tak, aby se shodoval s válcovým povrchem. Pokud používáte toroidní frézu, můžete použít možnost Odsazení nástroje, abyste se vyhnuli frézování středem nástroje.

Automatické odjehlení

Druhou vlaštovkou z ModuleWorks je strategie pro automatizované odstranění ostrých hran. Tedy strategie, která napomůže vytvořit 3osé, 4osé, či 5 osé nástrojové dráhy pro odjehlení a sražení ostrých rohů. Tato strategie, podobně jako 2D Sražení hlídá kolize s okolními plochami. A velmi jednoduše nám pomůže srážet hrany na těžko přístupných místech.


Automatické frézování rovinných ploch pod různým natočením

Podobně jako v PowerMillu, i Fusion 360 získává novou strategii pro obrábění horizontálních ploch. Tato strategie dokáže automaticky rozpoznat a přidat orientaci pro 3+2 obrábění všech nakloněných rovin.

Úplné vydání

Dokončení zápichu

Nová strategie, která má za úkol dokončit oblasti zápichů, nyní přechází z dvouměsíční Preview verze do ostrého vydání. Dráha nástroje může obsahovat jeden nebo více dokončovacích řezů, díky čemuž je tato strategie využitelná i pro soustružení odlitků, či jinak opracovaných polotovarů.

Strategie dokáže vytvářet nástrojové dráhy z vnějšího průměru, vnitřního průměru nebo čela.

Strategie Strmé a mělké – Optimalizované otevřené kapsy

Optimalizace otevřených kapes pro strategii strmé a mělké nyní vychází z Preview funkcí a je součástí Výrobního rozšíření (Machining). Tuto technologii můžete využít pro najetí nástroje z vnější části modelu v režimu Rovnoměrných nástrojových drah. Výhodou je konzistentnost nástrojových drah, kdy v závislosti na tvaru modelu může dojít k lepšímu napojení nástrojových drah mezi strmými a plošnými částmi modelu. Tato funkcionalita rovněž minimalizuje tvorbu rohů na nástrojových dráhách – docílíme díky ní otevření offsetů Rovnoměrných nástrojových drah. 

Ruční měření se přesouvá do veřejné verze

Měření dvou středů v režimu ruční kontroly přechází z režimu Preview do plné verze. A je tak součástí základní nabídky. Tato funkce vám umožňuje zvolit způsob měření vzdálenosti mezi středy dvou otvorů nebo nálitků při ruční kontrole. Pokud váš měřicí přístroj nepodporuje měření vzdáleností mezi středy, může Fusion 360 vypočítat vzdálenost pomocí průměrů otvorů nebo výstupků a maximální nebo minimální vzdálenosti mezi nimi, což umožňuje větší flexibilitu měření.



Pokud byste o měření s měřícími rameny chtěli vědět více informací, bez ostychu nás kontaktuje.


Žádné komentáře:

Okomentovat