úterý 31. ledna 2023

Fusion 360 | Aktualizace Leden 2023 | Výběr novinek CAD, CAM

V dnešním článku jsem si pro vás připravil výběr z novinek, které nám přibyly v dnešní velké lednové aktualizaci aplikace Autodesk Fusion 360, verze V.2.0.15291. Aktualizaci si můžete stáhnout přes notifikační ikonu v okně Fusion 360 vpravo nahoře, nebo jako novou instalaci, např. přes F360.cz. Upozorňujeme, že od března nebude Fusion podporovat Windows 8.1, Windows 10 (v1803) a macOS 10.15 (Catalina). Naopak nová verze podporuje macOS Ventura. Nové funkce jsou rovněž součástí aktualizace české lokalizace (verze 7.8) - stačí kliknout na vlaječku v notifikační liště vašeho Fusion 360, nebo odkaz najdete ve vaší poslední e-mailové notifikaci zasílané na uživatele. Česká lokalizace je i nadále ZDARMA.

CAD

Parametry:

Zde se změnil vzhled záhlaví, kde můžeme jednoduše filtrovat pomocí tří ikon na „vše“, „vytvořené uživatelem“ a „oblíbené“.


CAM

Nová lednová aktualizace nám především přináší upravené rozhraní některých strategií. Můžeme se těšit na lepší výběr geometrie a kontur polotovaru, protože máme k dispozici tabulku s podrobnostmi.

To znamená, že v tabulce můžeme nyní vybírat pro jednotlivou konturu typ definování (řetězení, kontury ploch...). Dále potom ony definice vidíme v tabulce a po rozkliknutí kurzorem se rozsvítí přímo na modelu.

Můžeme tak nově vybrat více různých kontur, které se dají následně upravovat či mazat.


Pod druhy definování si můžeme představit:

  • Řetězení
  • Kontury ploch
  • Kapsy
  • Rozpoznání kapes
  • Silueta
  • Profily náčrtu


Řetězení

Zde stále určujeme, jaké hrany chceme využít pro obrábění. Novinkou je možnost rozšíření kontury o rozměr nebo do hranice polotovaru, kterou můžeme i graficky vidět.


Kontury ploch

Vybíráme celé plochy, které navíc můžeme upřesnit pomocí smyček. V případě například plochy s dírami mohu použít vnější smyčku a fréza nám tak obrobí plochu s dírami bez potřeby záplat.

Kapsy

Jedná se o otevřenou konturu, kdy nástroj najíždí z venku na vybranou plochu nebo v napojování můžeme vybrat typ rampování.

Rozpoznání kapes

Při této definici máme možnost zadání minimálního, maximálního rozměru kapsy a také koutu. 

Silueta

Tuto definici můžeme využít například pro odjehlení, jelikož nám nástroj obkreslí siluetu modelu. V tabulce přesnějšího nastavení máme k dispozici opět smyčky vnější, vnitřní a všechny.

Profil náčrtu

Jak už název napovídá, používáme zde náčrt. V tabulce se nacházejí znovu smyčky.

Limitace nové funkce

V současné době zatím nelze pracovat s výrazy ani vzorci.


Tvorba strojů

Z preview se v nové aktualizaci také přemístí do ostré verze funkce lehčího vytváření strojů. Nachází se zde přehlednější strom kinematiky, ve které lze nadefinovat kromě pohyblivých součástí také ty statické.

Nyní můžeme upravovat výchozí obrázek vytvořeného nebo předefinovaného stroje.




Vzdálené připojení stroje

V momentální verzi je tato funkce dostupná pouze pro stroje Haas, ovšem v budoucnu se můžeme těšit dalších dodavatelů strojů.



Knihovna nástrojů

Jako add-in byla přidána knihovna nástrojů firmy DORMER PRAMET


Aditivní výroba

Ve výrobním rozšíření aditivní výroby nám přibyla nová technologie tisku práškového pojiva silikonových struktur (PBBJ). Dále také minimalizování deformace způsobené postprocesorem.


Postprocesory

Do knihovny postprocesorů byl nově přidán Okuma Multus U3000W. Taktéž byly opraveny nebo vylepšeny Datron MCR, Fanuc Inspection, Haas Inspection, Tormach, woodWOP a Doosan.

Co se týče strojů pro simulace, tak v nové aktualizaci se nově objeví tiskárny Binder Jet, slm tiskárna EOS M100, Forust 16 a například také P50

Podrobný postup nového definování kontur můžete shlédnout v našem videu:











Žádné komentáře:

Okomentovat