úterý 25. července 2023

Významný červencový update Autodesk Fusion 360

Nejnovější červencová aktualizace CAD/CAM/CAE aplikace Autodesk Fusion 360 přináší kromě řady funkčních a výkonnostních vylepšení i dvě významné systémové změny.

Tou první je nativní podpora "Apple Silicon", tedy přímá podpora čipů Apple M1 a M2. Mac verze Fusion 360 na strojích s těmito čipy tedy již nemusí používat softwarovou emulaci Rosetta 2 a běží v nativním režimu. Díky tomu jsou modelovací a výpočetní operace o cca 30 % rychlejší a spotřeba (důležitá zejména u notebooků) je o 50 % nižší. Tuto novinku tak přivítají majitelé novějších Maců. Novinkou je také nativní podpora Trackpadu z macOS.

Druhou významnou novinkou* zajímavou pro širší publikum je rozšířená podpora webové verze Fusion 360, tedy Fusion běžící přímo v postředí webového prohlížeče (např. Chrome), bez instalace a na jakémkoliv počítači (třeba v hotelové recepci). Tato možnost byla dosud omezena jen pro studentské a výukové účty. Nyní je k dispozici i pro komerční uživatele (tedy předplatitele i uživatele Flex tokenů). Není dostupná jen v trial a v hobby licencích Fusion 360. Webový Fusion najdete na adrese fusion.online.autodesk.com - přihlásíte se vaším standardním účtem a máte nastaveny vaše "lokální" předvolby i datové složky hubu.

Kdo si pamatuje několik let staré, původní pokusy o "Fusion v prohlížeči", bude překvapen, že prostředí web Fusionu nabízí plnou funkčnost, s prakticky plnou škálou funkcí a se všemi pracovními prostory - CAM, simulace, atd. (viz obr. nahoře). Omezením je jen nedostupnost lokálních složek, tedy některé funkce lokálního importu/exportu a vaše doplňkové aplikace/nadstavby (veškeré API). A protože i česká lokalizace je nadstavbou, nebude váš webový Fusion v češtině. Je potřeba také počítat s tím, že webový Fusion běží ze serverů na západním pobřeží USA a tak některé odezvy i úvodní načtení odpovídají putování dat přes půl zeměkoule.

* Den po oznámení zmizela tato novinka z přehledu Autodesku - ukázalo se, že je zatím ve skutečnosti uvolněna jen pro členy "Insider" progrmu (přístup k pre-release verzím). Pro komerční uživatele bude uvolněna později a jásot byl tak zatím předčasný.

Kromě zmíněných funkcí získává Fusion 360 např. také přímou podporu "High DPI" režimu ve Windows, díky čemuž se můžete těšit na ostřejší zobrazení ve Windows s nastavením škálovaných písem (s velikostí > 100%).

V oblasti výkonnostních vylepšení je nový Fusion 360 1.2x rychlejší při práci otevírání velkých sestav, až 6x rychlejší při izolování komponent sestav, vkládání do velkých sestav je až o 84 % rychlejší, vlastnosti a těžiště se spočtou 9x rychleji a zachycení polohy je až 7x rychlejší. Výkresy velkých sestav se vytvoří až 2x rychleji a kusovníky až 11.5x rychleji. Vysunutí podle hranice je 16x rychlejší.

Bezplatnou českou lokalizaci pro nový Fusion 360 si můžete stáhnout z chci.fusioncesky.cz.

Připomínáme, že Fusion 360 nabízíme ještě do 31.července 2023 se slevou 30 % - viz Letní sleva.



Dle podkladů July What's New (jeho odstraněná kapitola) a Browser access FAQ

Žádné komentáře:

Okomentovat