čtvrtek 10. srpna 2023

Novinky Inventoru 2024.1 a 2024.1.1

Nedávno vyšel první velký update pro Inventor 2024. Tak, jak jsme zvyklí z minulých let, tak i nyní přibylo pár zajímavých funkcí, napříč celou funkčností Inventoru. A právě včera vyšel i update Inventor 2024.1.1, tudíž se o něm zmíním také.


Náčrt

Zrušit Náčrt

funkce je doplněna do všech náčrtů, 2D i 3D, zahrnuje i rohová razítka, značky, pohledy náčrtu a pod. Tato funkce ruší veškeré práce provedené v daném náčrtu a vrací model do stavu před vytvořením náčrtu. Je tedy ekvivalentem příkazu Zpět. 



Vložit se vzorci

Pokud kopírujete náčrt, v němž jsou jako parametry použity vzorce, kopírují se jako vzorce i do kopírovaného náčrtu.
Parametry ve vzorcích se aplikují na nově vzniklé parametry.



Součást

U modelování součástí se objevilo mnoho zajímavých funkcí.

První funkcí je přejmenování systémových pracovních prvků - např. rovin z výchozích XY, XZ, YZ např na "Nárys", "Půdorys", "Bokorys", či "Horní", "Základna "... a pod.
Nedávno jsem se s tím právě setkal, přejmenovat to samozřejmě jde již dlouho, ale nyní se nová jména zobrazují i v dialozích a výběrech mnoha funkcí, jako je zrcadlení, pole, vytvořit součást  a tak dále.





3D poznámky

První dvě změny jsou spíše kosmetické místo text "Vybrat další možnou rovinu" je "Změnit na další možnou rovinu"


A byly posunuty položky v místní nabídce - Přidat vrchol a Odstranit vrchol 

Dále u příkazu Tolerance obecného povrchu byla přidána funkce "Upravit" a úpravy této značky se spustí i poklepáním myši (dvojklik). 



Tažení

Velmi příjemným vylepšením je zachování viditelnosti náčrtu trajektorie pokud pro vytvoření tažení vybere možnost "Použít". V nabídce pro to přibyla volba "Zachovat náčrt viditelný (+)" pozn. to v závorce je to, že to platí pro funkci "použít" - dole v dialogu zelené znaménko Plus.


Export plochy u prvku "Značka"

Značka je poměrně nový příkaz umožňují vkládat dynamický text na model - např. popis plechového dílu. Při standardním exportu rozvinu je pro něho speciální hladina. Nyní byla speciální hladina doplněna i do funkce "Exportovat Plochu jako ... "




Povrchová úprava

tento ve verzi 2024 zcela nový příkaz dospěl několika úprav a vylepšení.
Nově přidané Kapátko vlastnosti umožňuje přenášet vlastnosti z jiné, již existující povrchové úpravy.


Dále byla doplněna možnost "Exportovat všechny parametry povrchové úpravy" , která exportuje veškeré parametry povrchové úpravy jako iVlastnosti dané komponenty.

Podpora iSoučástí a iSestav !!! 

velmi důležité je rozšíření podpory a využití povrchové úpravy u tabulkově řízeních dílů a sestav !!! 


Chyby nebo neplatný zdrojový soubor povrchových úprav

Pokud zdrojový soubor povrchových úprav (Finish.xml - je umístěný v Design Datech) obsahuje chyby, je neplatný nebo úplně chybí, zobrazí se chybová zpráva a upravit nebo použít lze pouze existující typy povrchových úprav v existující povrchové úpravě. Není možné použít žádné jiné typy povrchových úprav. Můžete však použít nové funkce kapátko vlastnosti k opakovanému použití nastavení z existujících povrchových úprav.

Vylepšený seznam komponent v dialogu Formát textu

Rozevírací seznam parametrů povrchových úprav v dialogu Formát textu mohl být dříve velmi dlouhý. Nyní se zobrazí pouze komponenty, které obsahují nebo obsahovaly prvky povrchových úprav.

Sestavy

Prvky v sestavě

Při přidávání dílů do již existujících prvků je nyní možné najednou přidávat více součástí. Takže nemusíte klikat jeden díl po druhém. Výrazně se tak zrychlí práce s obráběním ve svařencích a pod. Jedná se o příkaz "Přidat účastníky" na pravém tlačítku myši ve stromu historie - tzv. Prohlížeči. 

Pracovní prvky počátku

Zde platí to samé co u dílu - možnost přejmenovat prvky počátku a nové názvy se zobrazují v dalších příkazech jako je zrcadlení, Odvozená sestava, Pole komponent a pod.

Vazby

Byla rozšířena možnost úprav vazeb o další způsoby:

Dvojklikem na ikonu vazby ve stromu se zobrazí dialog pro úpravy


Dvojklikem na symbol vazby v grafickém okně


Trubky a potrubí

další drobné vylepšení tohoto modulu:
Nyní je možné nastavit výchozí poloměr ohybu. Standardně se rovná dvojnásobku jmenovitého průměru trubky.

Výkresy

Značka počátku u kót

Nyní je možné odstranit značku počátku. Pokud jsou na tuto značku počátku navázány kóty, budou také odstraněny.
Takto mohou být odstraněny i další objekty, svázané s tímto počátkem a to Staniční kóty, Tabulky děr, Sady staničních kót.



Export do DWG pouze toho, co je uvnitř rámečku výkresového listu

Ve výkresech aplikace Inventor je velmi běžné vytvářet pohledy a kusovníky mimo rámečky listů. Při ukládání v podobě souboru DWG aplikace AutoCAD se exportuje vše, co je ve výkresu, zatímco při exportu do souboru PDF se všechny poznámky mimo rámečky listů vyjmou a do souboru PDF nezahrnou. V této verzi byla do dialogu Cíl exportu přidána nová možnost Pouze obsah listu, která umožňuje zahrnout při exportu do souboru DWG pouze obsah uvnitř rámečků listu. Upozorňujeme, že když je vybrána tato možnost, bude zahrnut celý objekt, pokud je jeho ohraničující kvádr uvnitř nebo částečně uvnitř listu.

Obecná vylepšení

Grafika

Renderování závitů a obtisků pomocí GPU je nyní rozšířeno i na čipy AMD. Po aktualizaci ovladačů je nyní podporováno i renderování těchto prvků.


Renderování pomocí GPU nyní podporuje i Osvětlení založené na Obrázku (tzv IBL)

iLogic

funkčnost iLogicu je rozšířena o povrchové úpravy. Je možné zachytit aktuální stav, jak jsme zvyklí u jiných funkcí. Výrazně se tak zefektivní využití jak Povrchových úprav v automatizaci, tak funkčnosti iLogicu jako takového pro širší spektrum komponent.

dalším rozšířením iLogicu je Zaznamenání aktuálního stavu u součástí Obsahového centra, které do kódu iLogicu vloží aktuální stav dílu obsahového centra.  Získá klíčové hodnoty a poskytne kód se seznamem párů názvů a hodnot.


Spolupráce s Fusion 360

v posledním období se Autodesk zaměřuje na stále vyšší a vyšší funkčnost Fusion 360 a hlavně na spolupráci s robustní konstrukcí v Inventoru. Fusion 360 patří dnes mezi špičku v oblasti specializovaných oborů jako je elektronika, programování CNC strojů, simulace a pod.. Proto začíná hojně doplňovat řešení postavené na Inventor a nejen na něm. 

Fusion 360 svoje data ukládá na Cloudu, v prostředí Fusion Team (základní správa a týmová spolupráce na Cloudu).

Nyní je plně podporována funkčnost pro oprávnění na úrovni složek v daném projektu ve Fusion Teamu. Nedovolí odeslat díl do složky, do níž nemáte přístup a naopak. Máte možnost zakládat složky.


Vylepení translátorů

S každou verzí je rozšířena možnost exportních formátů, respektive podpora nových verzí spolupracujících systémů. jen doplňuji, všechny podporované translátory (viz obrázek) jsou standardní součástí Inventoru. 




CATIA
Byla přidána podpora importu souborů R6 – V5-6R2023 a exportu souborů R10 – V5-6R2023.

NX
Byla přidána podpora importu řady NX 2212.

Pro/Engineer
Oprava importu, podpora až Wildfire 5.0.


Opravy v hotfixu 2024.1.1

Přehled oprav:

Doplňky – Obsahové centrum
Byl vyřešen problém, který spočíval v tom, že po použití příkazu Uložit kopii jako již nebyly zkopírované normy k dispozici. INVGEN-70342
Byl vyřešen problém v Obsahovém centru, který spočíval v tom, že se po kliknutí na tlačítko Použít neotevřel dialog Rodina. INVGEN-70488
Výkresy – Tisk-Vykreslení
Byl vyřešen problém s nefungujícím vykreslováním více listů v aplikaci Inventor 2024.1. INVGEN-70573
Stavy modelu
Byl vyřešen problém, který spočíval v tom, že se hodnotu „Vzdálenost B“ v asymetrickém vysunutí nedařilo uložit ve stavech modelu. INVGEN-70795
Platforma
Byla zlepšena stabilita při ukládání výkresu, který obsahuje mnoho pohledů. INVGEN-71253
Platforma – Rozhraní API
Byla zlepšena stabilita v souvislosti s pracovním postupem zvýraznění sady pomocí rozhraní API. INVGEN-70607
Translátory
Byl vyřešen problém s nesprávným počátečním pohledem souboru SVF, který byl vytvořen s dokumentem otevřeným ve skrytém režimu. INVGEN-70324
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ
Byl vyřešen problém, který spočíval v tom, že v dialogu Uložit jako nebylo možné vybrat položku Možnosti. INVGEN-70329



Aktualizace si můžete jako vždy stáhnout z vašeho účtu Autodesk Account nebo pomocí utility Autodesk Access.

Žádné komentáře:

Okomentovat