pondělí 11. března 2024

Import CSV do Autodesk Fusion a doplňky z GitHub

Je známé, že aplikace Autodesk Fusion umí kromě široké škály vestavěných funkcí i řadu dalších, doplňkových funkcí - ty lze rozšiřovat pomocí otevřeného programátorského rozhraní API. Většina běžných uživatelů Fusionu se ale asi nebude pouštět do labyrintu vlastního programování a spolehne se na již hotové rozšiřující aplikace nebo na služby zakázkového vývoje od zkušenějších profesionálních programátorů.

Autodesk Apps

Nabídku nejpopulárnějších doplňkových aplikací a skriptů pro Autodesk Fusion naleznete v "obchodě" Autodesk Apps. Přitom tím "obchodem" se nemusíte nechat zmást - velká část aplikací je zde nabízena zdarma nebo jen za symbolickou cenu. Najdete zde i rozšiřující aplikace samotného Autodesku nebo třeba některá rozšíření ARKANCE - včetně bezplatné české lokalizace nebo Fusion Tools. Stačí si vybrat a zvolenou, Autodeskem prověřenou aplikaci si jednoduše nainstalovat.

GitHub

Dalším populárním zdrojem doplňkových aplikací, tentokrát už bez prověřování kvality a bezpečnosti a s obvykle složitější instalací, je programátorský portál GitHub. A právě pokud jste si vyhlédli některou z aplikací na GitHubu, máme pro vás doporučení pro usnadnění instalace. Na GitHubu totiž zpravidla nenajdete instalační programy. Očekává se, že si aplikaci dokážete ručně nainstalovat (nebo dokonce zkompilovat) sami. Což opět diskvalifikuje neprogramátory.

Pro tyto případy může být užitečným nástrojem doplněk "Install scripts or addins from GitHub or GitLab" od J.Briota. Ten si můžete nainstalovat z Autodesk Apps - Install from GitHub. V dialogu "Skripty a doplňky" ve Fusionu (Shift+S) pak najdete skript GitHubToFusion360.

Po jeho spuštění (tlačítko Spustit) stačí zadat URL adresu úložiště (repository) v GitHubu a aplikace se sama nainstaluje a připraví pro spuštění. Briotovu aplikaci jsme zlokalizovali i do češtiny a je kompatibilní s českou lokalizací Fusionu od ARKANCE.


Obecný import CSV souřadnic

Jak tuto novou dovednost Fusionu využít? V GitHub kanálu CAD Studia (ARKANCE CZ) najdete i některé Fusion skripty, např. ImportSplineCSVg (https://github.com/CADstudioCZ/ImportSplineCSVg). To je upravená, globalizovaná verze skriptu pro obecný import CSV souboru souřadnic do náčrtových spline křivek ve Fusion. Může vám posloužit při přenosu naměřených nebo vypočtených profilů a v dalších situacích. Na rozdíl od původní podoby skriptu dokáže načítat CSV soubory z českého Excelu (tedy se středníkem jako oddělovačem), čísla s desetinnou čárkou namísto tečky, souřadnice neobsahující Z komponentu (tedy jen X,Y) a poradí si i s více profily v jednom CSV souboru (když jsou odděleny prázdným řádkem). Náčrty importuje do aktivní komponenty a očekává údaje v [mm] (velikosti tedy nejsou desetinásobně velké). Tento užitečný skript si tedy můžete nainstalovat prostým zadáním výše uvedené web adresy do instalačního nástroje. A pak už jen v dialogu "Skripty a doplňky" spusťte "ImportSplineCSVg" a zvolte CSV soubor. Importované náčrty budou vytvořeny v aktivní komponentě (viz první obrázek).



Hledáte partnera pro zakázkový vývoj? ARKANCE má dlouholeté a celosvětové zkušenosti s vývojem aplikací pro Fusion (a nejen pro Fusion) - od jednoduchých doplňků každodenní produktivity, přes propojení na další firemní systémy až po pokročilé postprocesory a řízení výroby.

Žádné komentáře:

Okomentovat