pátek 26. února 2016

Jak měřit výkon CAD stanic pro Inventor - benchmark test

Při nákupu pracovních stanic pro 3D CAD aplikace (např. Inventor) se uživatelé často potýkají s metodou posouzení vlivu jednotlivých hardwarových parametrů na výkon stanice v dané aplikaci. Hledají také co nejobjektivnější metodu porovnání výkonu dvou či více posuzovaných stanic nebo různých konfigurací téže stanice (PC workstation). Jak tedy měřit výkon CAD stanice?

Několik metod pro porovnání grafického výkonu inventorovské stanice uvádí starší Tip 1275 na CADforum.cz. Podívejme se na typické výsledky benchmark testu z metody 3), tedy benchmark testu určeného pro Inventor 2014-2018. Výsledky toho výkonnostního testu, aktuálně provedené na některých stanicích školicího střediska CAD Studia a dalších strojích, prokazují známý fakt, že na výkon 3D CAD stanice má největší vliv velikost RAM a zejména použití SSD disků. Vliv grafické karty je omezen na interaktivní operace. U výpočetně náročných operací rovněž platí, že čím větší takt na jádro a méně jader v CPU, tím větší výkon. A že ne každý procesor Intel Core 7 je stejný co do výkonu. Některé výsledky provedených testů uvádíme v níže uvedeném přehledu. Porovnejte si tyto výsledky s vaší vlastní CAD stanicí - můžete tak posoudit, zde se vyplatí dovybavit její komponenty nebo pořídit stanici novou.

Celkový výsledek benchmark testu je vyjádřen hodnotou "Inventor PC Index" (IPI, vyšší je lepší).

Začněme spíše odstrašujícím případem - použitím postarší konfigurace běžného kancelářského počítače pro Inventor 2016:


Mobilní stanice HP EliteBook 8560w s pevným diskem a 8GB RAM:


HP EliteBook s velkou RAM 32GB ale relativně pomalým diskem:


Výkonnější HP EliteBook 8570w s pevným diskem a 8GB RAM:


Malý HP Z-Book 15" s 12GB RAM a SSD diskem:


HP Z-Book G2 s 16GB RAM, SSD diskem a rychlou grafikou:


A nakonec HP Z-Book 17" s 12GB RAM, SSD diskem a rychlou grafikou, Inventor bez doplňků:


aktualizace 8/2017: HP Z240 s i7 a 32GB RAM, SSD diskem a grafikou nVidia K620:


Upozorňujeme, že výsledky benchmark testů nejsou "všespasitelné" - u konkrétních CAD modelů s jinými (vyššími) nároky na objem paměti, složitost geometrie, provázání s Excel tabulkami, s během doplňkových aplikací, Vaultu či jinými souběžnými procesy, se může vliv jednotlivých parametrů stanic - a tím i výsledný praktický výkon - odlišovat od výsledku jednotného benchmarku.

Pro další doporučení hardwarového vybavení a pracovních postupů pro maximalizaci výkonu Inventoru, zejména při práci s velkými sestavami, kontaktujte CAD Studio.

Žádné komentáře:

Okomentovat