pátek 5. února 2016

Proč používat plný Inventor HSM namísto verze HSM Express?

HSM

Integrovaná CAM aplikace Inventor HSM je k dispozici ve třech verzích, lišících se stupněm jejich výbavy. Těmito verzemi jsou Inventor HSM Express, Inventor HSM a Inventor HSM Pro. Podívejme se společně na ta nejvýznamnější omezení bezplatné verze Inventor HSM Express a proč by uživatelé mohli chtít používat raději vyšší Inventor HSM.

Provozování licence nadstavbové aplikace Inventor HSM Express předpokládá, že vlastníte licenci na Autodesk Inventor (alespoň Inventor LT) nebo na sadu programů, ve které je Inventor obsažený. Inventor HSM v sobě již CAD aplikaci Autodesk Inventor obsahuje, a nejvyšší Inventor HSM - verze Pro - je dodáván s Inventorem Professional.

1.1 Strategie

HSM Express nabízí 2,5D frézovací strategie a vrtací cykly. Tyto strategie se zdají na první pohled být totožné jako ve vyšších verzích, ale není tomu tak. Ve všech strategiích v Expressu chybí možnost změny orientace nástroje, která je jinak u 2,5D frézování a vrtání u vyšších verzí dostupná.


dostupné strategie v HSM Express

1.2 Polotovary

V Inventoru HSM Express je možnost nastavit pouze kvádrové polotovary. Není zde možnost vycházet z válcových, trubkových nebo jiných libovolných uživatelských polotovarů. Co se týče polotovarů pro obrábění, práce s nimi je v Inventoru HSM a HSM Pro velmi jednoduchá a možnosti jsou široké. Jako polotovar v těchto vyšších verzích lze zvolit libovolné těleso ze sestavy nebo víceobjemové součásti. Můžete tak obrábět například odlitky a jiná tvarová tělesa, což HSM Express neumožňuje.


dostupné nastavení polotovarů v Expressu


rozšířené možnosti volby polotovarů v HSM Pro

1.3 Upínky

Ve vyšších verzích Inventoru HSM lze velmi jednoduše nastavit upínky jejich rychlým výběrem v sestavě nebo víceobjemovém tělese, a to buď v grafickém okně nebo ve stromu součásti v prohlížeči. Lze tak přesně simulovat skutečný stav upnutí obrobku na stroji, kdy si lze například v sestavě mezi čelisti svěráku obrobek v Inventoru zavazbit a k němu zavazbit ještě zbytkový polotovar, ze kterého je potřeba vycházet pro obrábění. Mezi upínky lze zařadit vše, tedy čelisti svěráku, tělo svěráku, stůl, šrouby, další upínky apod. Toto v Expressu není možné, funkce definování upínek není dostupná, stejně jako již zmíněný výběr uživatelsky definovaného polotovaru.


nastavení Express


nastavení HSM Pro

Výhoda obrábění v sestavě: Jak může vypadat výběr svěráku a čelistí jako upínek a dvou uživatelských polotovarů jako výchozích pro nastavování obrábění.

1.4 Simulace

Simulace je u HSM Expressu plnohodnotná, porovnání dílu a verifikace jsou však možná pouze omezeně. HSM Express nenabízí možnost grafického porovnání právě obrobeného polotovaru s koncovým dílem. Není tak možné jednoduše rychle odhalit přebývající materiál (znázorněno modře) nebo případné podřezání (znázorněno červeně). Právě při simulaci se dále můžeme seznámit s další funkcí HSM a HSM Pro, a to s možností načíst pro obrobený díl jiný, externí model polotovaru a s ním obrábění porovnat. Anebo s možností právě obrobený - například pouze ohrubovaný - polotovar uložit a načíst jej dále v Inventoru jako model. Lze z něj pak vycházet například pro dokončování dílu na jiném stroji, nebo pokud je potřeba obrábět díl z druhé strany. Tuto možnost v HSM Expressu nenajdete.


grafické porovnání polotovaru s modelem při simulaci v HSM Pro při obrábění v sestavě


panel Simulace v Expressu s omezenými funkcemi

1.5 Resumé

Díky Inventoru HSM Express získá uživatel k dispozici plnohodnotně integrovaný CAM s 2,5D frézovacími strategiemi včetně 2,5D verze HSM hrubování, širokou škálu postprocesorů a také velmi užitečný a funkční editor NC kódů se zpětnou simulací libovolného kódu. Avšak při používání Inventoru HSM či HSM Pro máte k dispozici vyšší funkčnost a také vývojové verze programu, které vychází i několikrát měsíčně a máte tedy díky nim k dispozici nejnovější funkce a vylepšení CAM aplikace. Nové funkce i strategie přibyly v průběhu roku také v oblasti 2,5D obráběcích strategií a není možné se k nim s licencí HSM Expressu dostat. Jedná se například o vylepšené srážení (i na modelu nesražených) hran nebo gravírování.

I pro verzi Express nabízí CAD Studio služby ve formě školení, konzultací a úprav postprocesorů pro konkrétní CNC stroje dle přání zákazníka. Navštivte naše webináře k tématu Inventor HSM k získání více informací o integrované CAM aplikaci Inventor HSM - viz Webináře

Žádné komentáře:

Okomentovat