pátek 19. srpna 2016

Elektronické obvody - návrh, simulace, plošné spoje


Při návrhu moderních výrobků už si většinou nevystačíte jen s důmyslným a atraktivním mechanickým návrhem, při konstruování 3D modelu je potřeba počítat i s nezbytnou elektronickou výbavou, která rozšíří funkce výrobku, dodá mu "inteligenci" nebo jej dokonce propojí s okolním světem "internetu věcí" (IoT).

Také proto jsou aplikace pro navrhování elektrické a elektronické výbavy součástí konstrukčních aplikací Autodesk Inventor, sady Product Design Collection, nebo jsou k dispozici samostatně. Příkladem takovéto samostatné elektro-aplikace, která je kompatibilní např. s CAD/CAM nástrojem Autodesk Fusion 360, je Autodesk 123D Circuits, součást rodiny "kutilských" aplikací Autodesk 123D.

Autodesk 123D Circuits je snadno použitelný nástroj, který pokrývá oblast návrhu elektronických obvodů - kreslení schémat s využitím knihovny pasivních a aktivních součástí i integrovaných obvodů, včetně např. řadiče Arduino, ale i na ní navazující velmi atraktivní oblast simulace skutečného chování těchto elektronických obvodů (virtuální elektronická laboratoř), a také oblast následné výroby desek plošných spojů (PCB, včetně downloadu Gerber souborů), sdílení návrhů a jejich publikování. Vše přitom probíhá díky využití cloud technologií online, pouze v prostředí internetového prohlížeče, bez nutnosti instalovat jakoukoliv aplikaci. A vše je pro většinu typů použití k dispozici zdarma.

Ukázky použití 123D Circuits:







Dalším nástrojem pro navrhování plošných spojů je aplikace Eagle nedávno zakoupená Autodeskem. A pokud máte ambice vaše výrobky přímo propojovat do internetu a využívat pokročilých komunikačních funkcí světa IoT, pomůže vám další cloudový nástroj platformy pro inovace Autodesk Fusion - automatizační aplikace pro komunikaci a sběr dat Autodesk Fusion Connect (dříve SeeControl).

Žádné komentáře:

Okomentovat