pondělí 19. srpna 2019

Výrobní rozšíření pro Autodesk Fusion 360

Aktualizace CAD/CAM programu Autodesk Fusion 360 z konce června tohoto roku obsahuje novinku v podání placeného výrobního rozšíření, které obsahuje řadu nástrojů pro zrychlení přípravy výroby a zvýšení efektivity obrábění. Nové Výrobní rozšíření (Manufacturing Extension) stojí 125 cloudových kreditů na 30 dní a rozšiřuje základní funkce aplikace Autodesk Fusion 360 o následující možnosti:

  • Aditivní výroba - nastavení parametrů pro 3D tisk, automatická orientace součásti pro tisk a tvorba podpor. Takto nastavený 3D tisk je možné přímo odeslat na tiskárnu, anebo exportovat do 3MF souboru. 
  • Rozpoznání děr - zjednodušení a zrychlení vrtání díky automatickému rozpoznání děr, výběru vhodného nástroje a přizpůsobení řazení vrtání pro efektivní výrobu.
  • Měření geometrických prvků - měření geometrických prvků na obrobku během procesu výroby. Ověření rozměrů důležitých prvků, aktualizace parametru opotřebení nástroje a zastavení programu v případě chyby.
  • Měření tvarových ploch - tvorba trasy měření tvarových ploch a vyhodnocení výsledků. Zajištění správného obrobení dílce přímo na obráběcím stroji.
  • Strategie Strmé a plošné (steep and shallow) - strategie pro obrábění strmých i mělkých částí dílce, díky které se zrychlí příprava výroby a dosáhnete lepší kvality povrchu v kratším obráběcím čase.

Rozšíření je možné aktivovat v pravém horním rohu programu pod ikonou klíče. Cloud kredity zakoupíte zde.

Strategie Strmé a plošné

Jedná se o komplexní strategii pro jednoduché obrábění tvarových 3D dílců. Strategie kombinuje obráběcí cykly pro rovinné části dílce (Scallop a Parallel) s cyklem pro strmé části dílce (Contour). Navíc jsou tyto strategie, oproti jejich samostatnému použití, doplněny o možnost obrábění po spirále pro minimalizování přejezdů, přidání zaoblení do ostrých rohů pro zrychlení obrábění a přidání dodatečného řezu v místech změny směru obrábění. To vše přispívá k lepší kvalitě povrchu a snížení času obrábění. Mezi jednotlivými strategiemi v rámci této operace je možné nastavit překrytí a také úhel sklonu plochy, ve kterém dojde ke změně jednoho cyklu na druhý.

Jak strategie strmé a plošné funguje, se můžete podívat na videu zde:


Rozpoznání děr

Díky rozpoznání děr je možné výrazným způsobem zvýšit produktivitu vrtání, a to jak v přípravě výroby, tak ve výrobě samotné. Rozpoznání děr nalezne na 3D modelu všechny díry a na základě zvolené šablony obrábění navrhne vhodné nástroje a vrtací cykly, které budou použity pro vrtání těchto děr. Stejné díry jsou automaticky spojeny do jednoho vrtacího cyklu pro rychlejší vrtání na stroji. Samozřejmostí je možnost vytvoření vlastních šablon pro přizpůsobení vrtání vaší výrobě.

Jak rozpoznání děr funguje, se můžete podívat ve videu zde:


Měření a analýzy

Fusion 360 (i bez výrobního rozšíření) rovněž nabízí nové možnosti analýzy modelu - použití představuje následující videokázka:


Sdílení technologií

Výrobní rozšíření pro Autodesk Fusion 360 z velké části obsahuje technologie z ostatních CAD/CAM programů společnosti Autodesk.  Autodesk má široké portfolio dalších výrobních programů (Autodesk PowerMill, Autodesk FeatureCAM, Inventor CAM) a proto může docházet ke sdílení již vyvinutých technologií mezi jednotlivými CAM programy. Díky tomu se nejmodernější technologie během krátké doby mohou rozšířit mezi co největší počet uživatelů programů Autodesk.

Žádné komentáře:

Okomentovat