pondělí 16. prosince 2019

Náhled dalšího vývoje Autodesk Fusion 360 - CAM

Autodesk koncem října uveřejnil náhled dalšího vývoje CAD/CAM programu Autodesk Fusion 360. V tomto článku se zaměříme na vývoj v oblasti výroby, tedy CAM.
Plán vývoje v oblasti CAM zahrnuje 3 hlavní oblasti: zpřesnění detailů, rozšíření možností programu a propojení s dílnou.

Zpřesnění detailů
Pokud posuzujeme vylepšení detailů, poslední aktualizace Fusion 360 teď obsahují funkce jako vylepšené soustružení, řez pohledu anebo analýza přístupnosti. V současné době vývoj pracuje na drobnostech, jako je propojení parametrů modelu do obrábění, nebo vylepšení databáze nástrojů, o kterém se více rozepisujeme níže.

Rozšíření možností programu
Funkcionalita obrábění ve Fusion 360 byla výrazně rozšířena strategií Strmé a mělké a Automatizovaným vrtáním, které jsou dostupné ve Výrobním rozšíření (Manufacturing Extension). Pracuje se na dalším rozšíření funkcionality, jako je úprava dráhy nástroje, nesting, 4osé obrábění a další možnosti aditivní výroby.

Propojení s dílnou
Fusion 360 je program, který propojuje navrhování s výrobou. Stále je co vylepšovat, hlavně mezi technologií a dílnou. Proto se pracuje na vylepšené výrobní dokumentaci a na vylepšeném měření, které naměřené hodnoty přenese zpět do programu.

Podívejme se nyní trochu detailněji na některé funkce, které jsou nyní ve vývoji:

Vylepšená databáze nástrojů

Vylepšená databáze nástrojů bude obsahovat možnosti pro zadání vícero řezných podmínek, lepší definice soustružnických nožů a snadnější hledání vhodného nástroje v databázi.
Vylepšená databáze nástrojů

Přenos polotovaru mezi ustavením

Často zmiňovaným nápadem na vývoj v IdeaStation je možnost přenosu polotovaru mezi ustaveními. Na tuto funkci se vývoj zaměřil a intenzivně na ní pracuje. Přenos polotovaru pro frézování je téměř hotový a brzy by se měl objevit jako funkce náhledu pro testování uživateli. Aktuálně se ve vývoji odlaďuje přesná simulace a vizualizace zbytkového materiálu.

Vylepšená dokumentace 

Publikace, přístup a komentáře v dokumentaci ve Fusion Team. Přidání parametrických pohledů operací a ustavení pro lepší přehled nad procesem obrábění.
Vylepšená dokumentace


Vylepšené soustružení

Zapichování by se mělo dočkat obdobných vylepšení, k jakým došlo u soustružení profilu v minulých aktualizacích.

Výrobní rozšíření

Výrobní rozšíření se dočká dalšího podstatného rozšíření funkcionality.
Ořezání dráhy nástroje

  • Násobný výběr prvků pro měření podstatně urychlí tvorbu komplexních měřících sekvencí.
  • Ořezání drah umožní vyladit dráhu nástroje odstraněním nežádoucích částí a zvýšit tak produktivitu obrábění.
  • Čtyř osé rotační dokončení pro efektivní obrábění jiných než válcových obrobků.
  • Živé měření na stroji s výsledky dostupnými v reálném čase umožní lépe automatizovat výrobní workflow. 
  • Nesting -Jedná se o jednu z nejvíce požadovaných funkcí. V současné době se pracuje na nestingu pro plechové dílce a na následné návaznosti na obrábění. Do budoucna by se měl nesting rozšířit i další ne-plechové dílce včetně asociativity - aktualizace obrábění na změnu nestingu. Nesting využívá stejnou technologii jako Inventor Nesting, resp. Autodesk TruNest.

Nesting

Kompletní seznam chystaných vylepšení a nových funkcí, na které se můžete v Autodesk Fusion 360 těšit, najdete v menu Nápověda – Komunita – Roadmap. Připomínáme, že českou lokalizaci pro Fusion 360 najdete na FusionCesky.cz.

Rekapitulace CAM inovací v poslední, listopadové a prosincové aktualizace Fusion 360:



Žádné komentáře:

Okomentovat