pátek 20. března 2020

Autodesk Fusion 360 - aplikace s nečekaně širokými možnostmi (I.)



Aplikace Autodesk Fusion 360 je velmi populární mezi hobby komunitou díky výborným konstrukčním možnostem a podpoře 3D tisku, které nabízí. Fusion 360 ovšem poskytuje mnohem širší využití, nejen pro hobby nebo studentskou komunitu.
Fusion 360 je zcela profesionální CAD/CAM/CAE aplikace, za jejímž vývojem stojí softwarový gigant Autodesk, který má v portfoliu takové ikonické programy, jakými jsou AutoCAD, Inventor a od roku 2016 i PowerMill. Nejedná se tedy o počin nějaké skupiny nadšenců, ale o plnohodnotný pracovní nástroj, který pokrývá široké spektrum od návrhu až po simulace a výrobu.

Navíc cena tohoto řešení je více než přívětivá. Na trhu neexistuje lepší profesionální CAD/CAM program s takovýmto poměrem cena/výkon. Navíc s dostupností pro Windows i Mac.

V rámci opatření boje proti koronaviru je Fusion 360 do 31.5.2020 zdarma pro kohokoliv.

V naší sérii článků se dozvíte, co všechno v rámci jedné licence Autodesk Fusion 360 uživateli nabízí a jak je to s jeho cloudovým založením a bezpečností.

Fusion 360 obsahuje několik pracovních prostředí s vlastními příkazy pro každou část návrhu a výroby produktu:

Návrh

Fusion 360 je vynikající nástroj pro přesný návrh 2D a 3D objektů. Fusion zvládá kombinaci parametrického modelování se stromem historie, přímého objemového modelování pro importované dílce bez historie, volnoplošného modelování, parametrického plošného modelování, práci s plechy a práci se skenovanými daty (síť trianglů, mesh). Samozřejmostí je práce se sestavami a tvorba výkresů.
Navíc, zcela v souladu s politikou společnosti Autodesk, jsou importy všech strojařských formátů (včetně Catia, NX, SolidWorks, Creo) již součástí licence Fusion 360 a není potřeba je dokupovat.
Od začátku roku 2020 obsahuje Fusion 360 i nástroje programu EAGLE, takže jej lze plnohodnotně využít pro integrovaný návrh moderních, elektronikou řízených výrobků.


Render, animace a simulace

Daný návrh sestavy je možné rozpohybovat pomocí animačních nástrojů, takže uživatel má jasnou představu o funkčnosti výrobku. Fyzikální vlastnosti výrobku lze ověřit celou řadou profesionálních simulací a zajistit tak případná slabá místa, která potřebují revizi.
Pro prezentační účely nabízí Fusion 360 možnost tvorby fotorealistických obrázků. Render je možné realizovat lokálně, anebo podstatně rychleji pomocí cloudového výpočtu.

Generativní návrh

Velmi silnou stránkou Fusion 360 je i generativní navrhování, velmi dynamická oblast výroby, která se neustále rozšiřuje. Díky generativnímu návrhu je možné výrobky zjednodušit, odlehčit a přitom zvýšit jejich pevnost. Při definici parametrů výrobku lze nejen zadat materiál, požadované vlastnosti pro jednotlivé části výrobku, ale také způsob výroby (3D tisk, 2D obrábění, 3D obrábění, 5D obrábění). Díky cloudovému výpočtu provede systém vygenerování a optimalizaci návrhu a poskytne uživateli desítky různých řešení, které splňují vstupní požadavky. Stále více zákazníků díky této technologii výrazným způsobem šetří výrobní náklady.


Výroba

Autodesk Fusion 360 poskytuje celou řadu výrobních možností. Systém podporuje soustružnické a frézovací operace (od 2,5D až po 5D) a také řezání plasmou, laserem anebo vodním paprskem. Nechybí ani možnosti pro měření sondou. Nastavení obrábění, stejně jako výběr obráběných kontur, je jednoduché a intuitivní. Jelikož je Fusion 360 postaven na moderní architektuře, jsou výpočty drah nástrojů velmi rychlé. Díky simulaci a kontrole kolizí je zajištěna bezpečnost obrábění a ochrana drahého výrobního zařízení. Výrobní postupy obdobných dílců lze automatizovat pomocí šablon obrábění. Díky silnému vývojovému zázemí sdílí Fusion 360 technologie z dalších CAM programů Autodesku, jako je Autodesk FeatureCAM nebo Autodesk PowerMill, čímž se výrazně zvyšuje produktivita práce.

CAM možnosti Fusion 360:


Základní postprocesory pro standardní řídicí systémy obráběcích strojů jsou již součástí instalace Fusion 360.

Společnost CAD Studio s.r.o. jako certifikovaný MAKE partner společnosti Autodesk, vám umí upravit nebo vytvořit postprocesor přizpůsobený zcela podle požadavků vaší výroby. V případě zájmu o tvorbu nebo úpravu postprocesoru nás neváhejte kontaktovat.

Pro usnadnění začátku práce v Autodesk Fusion 360 s ohledem na obrábění, připravilo CAD Studio online školení (e-learning kurz), které lze objednat na CAD eShopu.


Cloud

Autodesk Fusion 360 je aplikace založená na technologiích cloudu. To ovšem neznamená, že není možné pracovat bez připojení k internetu. Fusion vyžaduje připojení k internetu nejméně jednou za 14 dní. Mezitím je možné pracovat i bez připojení k internetu, offline. Soubory, se které potřebujete mít k dispozici, je možné označit pro použití offline a budou dostupné i pokud nebudete připojeni k internetu.
Internet budete potřebovat pro import dat třetí strany, protože překlad většiny dat je řešen pomocí cloudu. Díky tomu je zajištěno, že překladače z jiných CAD formátů jsou stále aktuální. Soubory typů .F3D, .IGS/.IGES, .SAT, .SMT, a .STEP/.STP je možné importovat i v offline režimu.

Díky tomu, že data jsou primárně umístěna v cloudu, poskytuje Fusion 360 snadné možnosti spolupráce. Každý projekt má svůj odkaz, přes který je možné jej sdílet s dalšími spolupracovníky. Díky tomu, že úložiště dat má i grafickou podobu, je možné data prohlížet i bez nutnosti vlastnit licenci Fusion 360. Stačí jakékoliv zařízení s přístupem k internetu a libovolný internetový prohlížeč. Díky interakci a tvorbě snímků obrazovky je možné návrh komentovat a připomínkovat. Spolupráce na projektu tak je rychlá a efektivní, bez ohledu na to, kde se jednotliví členové týmu fyzicky nacházejí.

Bezpečnost cloudu

Data v cloudu jsou naprosto bezpečná. Autodesk implementuje bezpečnostní politiku založenou na zavedených bezpečnostních standardech a pravidelně provádí interní a externí bezpečnostní audity a hodnocení rizik, aby sledoval změny prostředí a testoval používané zásady a postupy a identifikoval a odstraňoval nová vznikající rizika. Cloudové služby Autodesku splňují průmyslová osvědčení a certifikáty. Konkrétně pro Fusion 360 se jedná o certifikaci ISO 27001, ISO 27017 a ISO 27018.
Více o bezpečnosti cloudu Autodesk se můžete dozvědět na k tomu určených stránkách zde.


Licence

Pro studenty, hobby uživatele a startup firmy je použití Fusion 360 zcela zdarma. Podmínky pro hobby a startupy se však čas od času mění, je tedy potřeba si ověřit, zda stále ještě splňujete podmínky pro použití zdarma.

Komerční licenci lze zakoupit např. na eshopu CAD Studia. Cena licence je vzhledem k tomu, co Fusion 360 uživateli nabízí, naprosto nepřekonatelná. Na trhu neexistuje profesionální lacinější CAD/CAM řešení

Jako v případě všech licencí Autodesku se i zde jedná o licenci typu předplatného (subscription), nejčastěji pořizovanou na dobu jednoho roku. Cloudové služby, které Fusion 360 nabízí, ani technicky neumožňují permanentní licencování. Za cloudové kredity je poté možné pořizovat doplňkové služby, jako je generativní navrhování anebo výrobní rozšíření, které do Fusion 360 přináší výrazné zvýšení produktivity obrábění.

Lokalizace

Autodesk Fusion 360 nemá oficiální českou lokalizaci. Společnost CAD Studio si však uvědomuje důležitost českého prostředí pro zjednodušení práce a tak vytvořila vlastní českou lokalizaci pro Fusion 360. Českou lokalizaci si můžete pořídit v e-shopu CAD Studia. Více viz Fusion česky.

Viz druhý díl série: Fusion 360 - Možnosti Importu a Exportu (II.)

(další díly článků představujících Fusion 360 připravujeme)

1 komentář:

  1. V rámci opatření boje proti koronaviru je Fusion 360 do 31.5.2020 zdarma pro kohokoliv.
    Jenom já když to otevřu tak to po mě chce prachy

    OdpovědětVymazat