úterý 2. června 2020

Nová knihovna materiálů CAD Studia pro Inventor, Fusion 360 a další

Víte, že knihovnu materiálů, kterou si připravíte v Inventoru, můžete používat i v dalších produktech Autodesku (Fusion 360, 3ds Max, Revit … )? To samé platí i naopak. Ve snaze maximálně vylepšit komunikaci mezi donedávna zcela různorodými produkty došlo před časem ke sjednocení knihoven materiálů. Jedním z problémů výměny CAD daty byly, kromě geometrie, vlastnosti 3D modelů. Každý z produktů Autodesku využíval materiálové vlastnosti podle svého zaměření, Inventor se soustředil více na mechanické a fyzikální vlastnosti, zatímco například 3ds Max více na preciznost vzhledu jednotlivých materiálů (textur, barev, odlesků, … ). S postupným důrazem na stále větší spolupráci napříč produkty Autodesku byl vytvořen formát knihoven, který je nyní jednotný pro většinu produktů.



Vlastnosti materiálů a vzhledů jsou tak nyní ukládány přímo do modelu. A tím, že se využívá jednotný popis, je možné např. model Inventoru otevřít v 3ds Maxu, AutoCADu, NavisWorksu, či jiném autodeskovém produktu. Tento model si přitom zachová identický vzhled i fyzikální a mechanické vlastnosti (hmotnost, pevnost, pružnost…) napříč všemi produkty.


Další výhodou je možnost přenosu knihovny jako takové, zde je příklad pro převod materiálu Inventoru do Fusion 360:

Knihovna s vašimi novými materiály, kterou si připravíte například v Inventoru, má standardně příponu .adsklib. Tento soubor pak v prostředí Fusion 360 vyberete pomocí Správce materiálů (Manage Materials). 




















Tím máte tyto nové materiály k dispozici pro veškeré modely vytvářené v prostředí Fusion 360. 



Velmi podobně je možné převést materiály i do dalších produktů, jako je například AutoCAD.

Pro naše zákazníky jsme připravili sadu materiálů dle značení ČSN. Materiály jsou připraveny s tím, že obsahují jak grafický vzhled tak i fyzikální a mechanické vlastnosti. Jsou to materiály plně využitelné všemi moduly (vizualizace i simulace MKP).
Důležitým prvkem jsou vybrané materiály dle značení ČSN (konstrukční oceli, S235xx, S355xx, ...), polyamidy či  materiály pro knihovnu normalizovaných dílů (např. 8.8, … ). Naleznete zde skoro 30 plně připravených materiálů.

Zde je aktuální seznam materiálů (knihovnu plánujeme dále rozšiřovat):



Ukázka vyplněných vlastností:

Tato knihovna je k dispozici všem zákazníkům přes Helpdesk (sekce Dokumenty > Strojírenství > Bonusový obsah) a je zároveň součástí našich balíčků CS+ a také součástí zcela nového produktu pro rychlé zavedení správy dat - CAD Studio Vault QSP (Quick Start Package). Najdete ji vedle již dříve vytvořených knihoven Materiály_Euro a Materiály CSN (staré značení materiálů). Do vaší CAD aplikace ji načtete ve Správci materiálů (ikona vlevo dole - Otevřít knihovnu/Open Library). Či v Inventoru doplnit do projektu.








Žádné komentáře:

Okomentovat