pátek 15. ledna 2021

Selection Info - návykový open-source doplněk z kuchyně CAD Studia

V průběhu minulého roku jsme prostřednictvím CAD-tipu informovali o zajímavém doplňku, zobrazujícím nepostradatelné iVlastnosti nebo i jiné informace týkající se objektu vybraného v grafickém okně Inventoru. Tyto iVlastnosti i jiné vlastnosti můžete prohlížet i editovat v nemodálním okně/paletě.  Pojďme si nyní tento doplněk, jeho možnosti a způsoby jeho upravování představit detailněji. Využije jej totiž opravdu každý, kdo s Inventorem pracuje.


Doplněk je volně, zdarma k dispozici ke stažení na vývojářském portálu GitHub. Najdete zde soubory k nainstalování ale také zdrojové kódy pro jeho případné vlastní přizpůsobení. Způsob instalace je popsán na portálu GitHub. Aplikace je naprogramována v programovacím jazyce C#. Pokud by měli naši čtenáři zájem, můžeme uvolnit také variantu v programovacím jazyce VB.NET, ze kterého vychází například i makra iLogic v Inventoru. Případní zájemci, napište nám v komentářích tohoto článku. Díky variantě VB.NET by mohlo být pro některé zájemce o aplikaci snazší přizpůsobit ji obrazu svému. Obzvlášť pro ty, kteří zvládají základy iLogic. Stačí k tomu nástroj Microsoft Visual Studio Community, který je k využití zdarma pro ne-profesionály. Více v podmínkách Microsoftu.


Příklad zápisu iVlastnosti Číslo součásti v jazyce C#


Příklad zápisu uživatelské iVlastnosti Poznamka v jazyce C#

Pojďme si nyní představit příklady informací, které je možné zobrazovat uživatelům v Inventoru.

Při kliknutí na plochu můžeme zobrazit její obsah v libovolných jednotkách.

U těles zase můžeme zobrazovat jejich hmotnost v libovolných jednotkách a přesnostech, u plechových těles zase jejich styl, název tělesa.

V případě sestav se u komponent může zobrazovat, zda má daná komponenta výkres, jakou má strukturu rozpisky, dále pak jméno komponenty a její libovolné iVlastnosti, a to i uživatelské.

Pokud by komponenta byla plechový díl, lze zjistit zda má rozvin, zda má také exportovaný DXF výpalek (hromadné exportování DXF ze všech plechů v sestavě lze řešit iLogic makrem).



Příklad zobrazených informací o plechovém dílu umístěném v sestavě. 

Rozměry rozvinu plechu automaticky vyplňuje do vlastností doplněk X-Tools.

Informace jsou zobrazovány v dokovatelném okně, jehož polohu na obrazovce si Inventor pamatuje i pro další spuštění a je možné jej zobrazit i mimo hlavní okno aplikace, např. na druhém monitoru.

Tento doplněk tak najde využití nejen pokud chcete efektivně číst a také editovat iVlastnosti, ale i pokud vás zajímají další informace o vybraných objektech - plochách, tělesech, součástech, komponent, zkrátka o čemkoliv, co lze v Inventoru vybrat myší.

V případě jakýchkoli otázek nebo požadavků na programování doplňku pro Inventor se neváhejte na CAD Studio obrátit.

1 komentář: