čtvrtek 14. dubna 2022

Novinky PDM aplikace Autodesk Vault 2023

Spolu s novou řadou CAD produktů Autodesk vychází i populární a prakticky nepostradatelný systém pro každého konstruktéra či projektanta - Vault 2023. Autodesk Vault je klasický PDM systém typu klient-server, umožňující nejen bezproblémovou správu konstrukčních a technických dat, ale zabezpečuje také rychlé vyhledávání, týmovou spolupráci, jasně definuje platnost a revize, zajišťuje automatizaci rutinních činností, propojení s podnikovými systémy a spoustu dalšího. 

 



Nezapomeňte se zaregistrovat a připojit k naší jarní konferenci Autodesk LIVE 2023! Letos už popáté online, formou živého vysílání.

Letos se na této konferenci kromě novinek zaměříme hlavně na praktické zkušenosti s Vaultem a na jeho přínosy u našich zákazníků.

Jedno připomenutí na začátek, pro všechny z vás, kteří Vault používáte, pozor s upgrade. Je nutné aktualizovat jak klienty (dnes to jde hodně rychle), tak hlavně serverová část, která vyžaduje správné postupy, aktualizaci doplňků, nové systémové požadavky na server apod. Nebojte se nás kontaktovat a ověřit si způsoby přechodu na novou verzi 2023.
Novinky jsou o celé rodině produktů Vaultu, část funkcí je však pouze v nejvyšší verzi a tou je Vault Professional.
Nezapomeňte, pro všechny naše zákazníky je k dispozici zdarma sada nástrojů Arkance Systems Vault Tools !!! naleznete na našem Helpdesku. V nejbližší době uvedeme aktualizovanou verzi pro 2023.

A nyní se podívejme na konkrétní technické novinky Vaultu verze 2023. 

Klientská část Vaultu - novinky pro autory dat

Vault pro Inventor:

Novinky Vaultu korespondují s novinkami v CADech. V předchozí verzi Vault obsahoval skoro vše, co bylo Inventoru, kromě "Vlastnosti Instance" (výskytu) v rozpisce, respektive její doraz v položkách Vaultu Pro. Verze Vault 2023 v tomto případě tak trochu tuto funkčnost dotahuje.

Pokud zařadíte sestavu, která obsahuje Vlastnosti instance u jednotlivých dílů, pak se adekvátně zobrazí v rozpisce položek.
Aby to bylo více pochopitelné, zkusím příklad: Máte motor, který je jako nakupovaná součást na výrobku umístěna 3x. Standardně se v rozpisce zobrazí jako 3ks a stejně tak ve Vaultu v položkách. Pokud ale každému výskytu motoru dáte vlastnost (Vlastnost Instance), která jednotlivé motory odlišuje (např. jedinečné ID - pro zapojení schémat, odlišení barvou, umístěním ), pak se v rozpisce zobrazí jako 3 položky se stejným číslem, ale odlišnými vlastnostmi. Toto se pak odrazí i v položkách ve Vaultu Pro.
pozn. Vlastnost Instance se ukládá do nadřazené sestavy, nikoli do dílu jako takového, je to vlastnost rozpisky.

Pokud neexistují žádné vlastnosti instance, kusovník funguje stejně jako předchozí verze.

Získáte tak vyšší funkčnost a využitelnost kusovníků z Inventoru v prostředí Vaultu (položky a BOM).



Vault pro AutoCAD:

Před rokem jsme představili zcela nový doplněk do Inventoru, Autodesk pokračuje v podobném duchu a s verzí 2023 přichází zcela nový doplněk, tentokrát do AutoCADu.
Uživatelé mohou přímo z prostředí AutoCADu přistupovat k informacím o historii návrhu, co do návrhu vstupuje, místech použití a Změnovém řízení (ECO).
Uživatelé mohou také provádět mnoho typických úloh Vaultu, jako je Vydání, Změna kategorie, Změna stavu a Revize v zobrazení Zobrazit podrobnosti.
Uživatel může také použít Kopírování návrhu či přejít do složky Vaultu, kde se návrh nachází, přímo z prostředí AutoCADu.

Veškeré výše uvedené funkce je tak možné pouštět přímo z AutoCADu bez nutnosti spouštět samostatného klienta Vaultu. Zásadně se tak zvýší efektivita a komfort každodenní práce pro každého, kdo např. pracuje jen s jedním monitorem (např. NB na cestách a pod.)



Uživatelské rozhraní Vaultu 2023:

Klient Vault byl aktualizován o modernější vzhled a přidáním tmavého a světlého motivu ve Vaultu 2023, stejně jako je v CAD aplikacích. Motiv uživatelského rozhraní řídí barvu ikon aplikace, rámečku, pozadí, panelů vlastností a dialogů. Pro uživatele, kteří chtějí zůstat u staršího zobrazení, zvolte "Klasické".


Dále byly aktualizovány Ikony Vaultu, aby odpovídaly různým barevným motivům, tedy lepšího barveného kontrastu pro všechny uživatele.

Kromě "plného" klienta Vaultu byla aktualizována mobilní verze a verze v prostředí Web prohlížeče tzv. "Tenký" klient.


Uživatelské pohledy:

Pro zvýšení efektivity při vyhledávání a třídění dat ve Vaultu se rozšířila funkčnost Uživatelských pohledů. Nově byly doplněny uživatelské úpravy zobrazení sloupců hodnot do dalších dialogů (Změna stavu, Změna Revize, Změna Kategorie, Pack & Go, synchronizování vlastností, Zpět vydání). Jste tak schopni podstatně lépe filtrovat a či vyhledávat data při výše uvedených funkcích.



Spolupráce
- novinky pro "spolupracovníky" 

Poznámky (Markup)

Pro mne asi nejdůležitější novinkou je asi plné začlenění RedLine, Markup či jinak poznámek do WorkFlow dokumentů. Aniž byste museli soubory s poznámkami nějak extra ukládat , pojmenovávat a pod. Konečně! 
Nyní jsme schopni poznámkovat dokumenty přímo ve Vaultu. Každá poznámka má svůj název a autora. Podle toho je můžete vyhledávat. 
Každou poznámku můžete ukládat buď jako obrázek, nebo jako "data" - připojí se ke zdrojovému dokumentu.
Každá poznámka je přiřazena odpovídající revizi zdrojového dokumentu. Tzn. že u každé revize je vidět, jaké poznámky např. vedly k vytvoření dané revize. Další revize dokumentu má zase "svoje" poznámky.
Poznámky můžete připojovat k Dokumentovanému změnovému řízení (ECO).



Další velmi důležitou novinkou je funkčnost Poznámek i v prostředí "tenkého" klienta. Poznámky je možné uložit jako soubor obrázku a poslat komukoli, kdo jej potřebuje. Platí tedy stále to, že uživatel Tenkého klienta do Vaultu nic nevloží. Na druhou stranu se ale i tak praktičnost výrazně zvýšila. A můžete tak lépe zapojit do procesu všechny spolupracovníky ve firmě.





Inventor Read Only

Pro lepší řízení způsobu otevírání souborů Inventoru, bylo do možností Vaultu přidána nová možnost s názvem „Vždy používat Inventor Read-only Mode“.
Výběr této možnosti způsobí, že klient Vaultu bude vždy používat "Inventor Read-only" bez ohledu na to, zda je dostupný soubor DWF.
pozn. "Inventor Read-only" je vlastně Inventor bez licence, bez většiny funkcí, umožňuje data otevírat, tisknout  prohlížet, ale nic neuloží. Je to varianta pro prohlížení nativních dat Inventoru. 

Administrace
- novinky pro "správce" 

Novinky v této oblasti jsou spíše pro nás, pro implementátory. Než provedete jakékoli úpravy je nutné vědět, jaký to má dopad na ostatní části Vaultu, na stávající data, doplňky a pod. Nicméně zde pár klíčových novinek uvedu.

Restrikce vkládání Dat návrhu

Standardně je možné ve Vaultu zakázat Zařazovat data návrhu jinak než přímo z CAD aplikace. Tedy není možné vložit soubor návrhu např. přetažením Drag&Drop přímo do Vaultu. Je to hlavně z důvodu zachování vazeb mezi soubory - mezi modely, výkresy a sestavami Inventoru. Toto platilo pro všechny soubory, které jsou označeny jako "Data návrhu". 
Od verze 2023 je možné administrátorem určit, na která data návrhu se tato restrikce bude vztahovat na které ne. Můžete tak třeba povolit přímé vkládání výkresu AutoCADu, ale data Inventoru musí jít vždy z Inventoru a pod.
Zjednoduší se tak např. vkládání grafických podkladů k zakázkám, které mohou vkládat i uživatelé bez CADu (obchodník, vedoucí a pod.).



Barvy dle Životního cyklu dokumentu

Nastavení definice životního cyklu byla vylepšena, aby umožnila výběr barev k označení stavu životního cyklu. 
Všichni uživatelé tak mohou rychle identifikovat stavy životního cyklu podle barvy napříč všemi klienty a uživatelskými rozhraními. Výrazně se tak zpřehlední každodenní práce uživatelů Vaultu.
 





Vault Gateway

Jedná se o zcela nový způsob pro vzdálený přístup do Vaultu. Vault Gateway byl vyvinut, aby poskytoval bezpečný vzdálený přístup uživatelům pracujícím na dálku. Díky tomu mohou vzdálení uživatelé vytvářet a spravovat data návrhu ve Vaultu stejně jako v kanceláři. Kromě toho brána Vault Gateway umožňuje přístup k datům v úložišti za firewallem bez použití VPN a bez úprav na straně klienta.
Tato funkčnost přináší nemalé úspory na straně IT. Není nutné pro každý přístup zřizovat VPN, účty Active Directory apod. Výrazně se tak zjednoduší nejen práce z domova, ale i přístupy uživatelům třetích stran.



Vault Basic - Oprávnění

Uživatel musí přihlásit ke svému Autodesk ID, aby se ověřila jeho licence. Vault Basic mohou používat uživatelé, kteří mají licenci na tyto produkty: 
  • Inventor Professional
  • 3ds Max
  • AutoCAD se Specializovanými nástroji (ne LT)
  • Product Design & Manufacturing Collection
  • Architecture, Engineering & Construction Collection
  • Media & Entertainment Collection
Více naleznete na našich stránkách: 



Dvě připomenutí na konec: Za prvé pro všechny z vás, kteří Vault používáte, pozor s upgrade. Je nutné aktualizovat jak klienty (dnes to jde hodně rychle), tak hlavně serverovou část, která vyžaduje správné postupy, aktualizaci doplňků, nové systémové požadavky na server apod. Nebojte se nás kontaktovat a ověřte si způsoby přechodu na novou verzi 2023.

Za druhé:

Nezapomeňte se zaregistrovat a připojit k naší jarní konferenci LIVE 2023!


Mějte se hezky a užívejte verzí 2023 naplno - viz další informace a novinky.














Žádné komentáře:

Okomentovat