úterý 14. listopadu 2023

Autodesk Fusion Industry Cloud a změny Fusion 360

Na právě probíhající konferenci Autodesk University 2023 (viz samostatný článek) bylo oznámeno několik novinek týkající se strojařského cloudu Autodesk Fusion a stávající CAD/CAM/CAE aplikace Autodesk Fusion 360 (její název se změní na Autodesk Fusion).

Co se v blízké budoucnosti změní a na co se můžeme těšit?

V loňském roce byl právě na Autodesk University 2022 představen průmyslový cloud "Fusion" pro konstrukci a výrobu a letošní novinky dále posouvají tuto vizi, z velké části naplněnou i konkrétními nástroji využívajícími jednotné datové prostředí cloudu a souvisejících nástrojů umělé inteligence (AI).

Co nabízí oborový cloud Fusion pro výrobu?

Představte si, že byste mohli dosáhnout zvýšení produktivity, přijímat lepší rozhodnutí a udržet si konkurenční výhodu díky otevřenému datovému modelu a automatizačním nástrojům. Představte si, že byste mohli dále překlenout příkopy mezi inženýrskými, vývojovými, obráběcími a obchodními procesy. Představte si svou cestu k budoucnosti výroby.

Oborový cloud Fusion pro výrobu bude představovat novou éru propojených dat a spolupráce pro jednotlivce, týmy i celé organizace, které zde budou moci navrhovat a vyrábět cokoli. CAD, CAM, CAE, PCB, správa dat (PLM, PDM), MES a další oblasti budou integrovány do jediného jednotného prostředí, které nabídne pokročilou automatizaci, možnosti umělé inteligence a zefektivnění pracovních postupů. Oborový cloud Fusion využívající datový model Autodesku poskytne sjednocený zdroj konstrukčních dat napříč firmou i jejím dodavatelským řetězcem. Tím, že všichni budou mít přístup ke stejným datům, můžete eliminovat opakující se úkoly a procesy, zvýšit produktivitu a poskytnout kritické informace o vývoji výrobků a obchodních operacích v reálném čase.

Co bude dál s Autodesk Fusion?

Od vzniku Fusion před deseti lety se tato aplikace proměnila v nejlepší cloudové řešení pro vývoj výrobků. Za poslední tři roky v něm přibylo více než 100 aktualizací a 650 nových funkcí a vylepšení. Jen v letošním roce bylo uvedeno pět významných aktualizací zaměřených na nové a vylepšené funkce v oblasti návrhu a konstrukce, elektroniky a výroby. Funkce, jako jsou konfigurace, knihovny spojovacích prvků, automatizované modelování, pokročilé geometrické nástroje, víceosé nanášení a pokračující vylepšování nástrojových drah, jsou postupným naplňováním cíle poskytovat výkon, flexibilitu, automatizaci a bezkonkurenční výkon.

Posílena byla i kvalita, výkon a stabilita. Vylepšeno bylo fungování Fusionu na počítačích se systémem MacOS i Windows. Fusion nyní běží nativně na čipových sadách Apple, pro zpracování gest používá nativní engine trackpadu macOS a v systému Windows má podporu škálování DPI. Podstatně byl zvýšen výkon při práci s modely velkých sestav.

Např.:

  • Až o 80 % kratší doba spuštění
  • Až o 86 % rychlejší výkon sestav
  • Až 20x rychlejší výkon v náčrtech
  • Až 32x rychlejší změny viditelnosti

A v blízké budoucnosti přibudou automatizované výkresy, kusovníky a další funkce.


Co se mění?

Aktualizace cen a licencí Fusion

Autodesk Fusion exceluje v týmové spolupráci a staví data do popředí zájmu organizací. Vzhledem k tomu, že je nadále přidávána hodnoty, která pomáhá uživatelům řešit každodenní problémy, mění se ceny produktů Autodesk Fusion a rozšíření Autodesk Fusion tak, aby odpovídaly reálné hodnotě, kterou přinášejí. Výsledkem je, že cena Fusionu se zvyšuje a cena některých rozšíření Fusionu se snižuje.

Nové ceny a nabídky předplatného

Stávající předplatitelé by měli mít výhodu, a proto od 30. ledna 2024 získají všichni stávající aktivní roční předplatitelé zafixovanou cenu 490 USD (v USA, zvýhodněná cena pro EU se liší, cca 11800 Kč bez DPH) až do obnovení v roce 2027.

Od 30. ledna 2024 se pak nové ceny předplatného zvýší na následující (cenová úroveň USA):

  • 85 USD / placeno měsíčně
  • 680 USD / placeno ročně
  • 2 040 USD / placeno každé 3 roky

Projděte si prosím následující tabulku, abyste zjistili, jaké kroky je třeba učinit v závislosti na typu předplatného:

TYP PŘEDPLATNÉHODALŠÍ KROKY
Stávající roční předplatitelPokud budete mít aktivní předplatné k 30.1.2024, budete mít dnešní cenu (EUR) garantovanou až do roku 2027 - není potřeba žádná akce
Předplatitel Fusion Legacy nebo Early AdopterVaše zvýhodněné předplatné zůstává beze změn
Stávající měsíční předplatitelVaše cena zůstává do 30. ledna 2024, poté se zvýší - zvažte včasný přechod na zafixované roční subscription
Stávající 3letý předplatitelPři obnově po 30.1.2024 se dotažte na aktuální nabídku - zvažte rovněž případný přechod na zafixované roční subscription (jen do 30.1.2024)
Předplatitel Fusion Team ParticipantVaše cena obnovy se po 7.2.2024 zvýší
Stávající uživatel osobní (hobby) licenceŽádné změny. Pokud máte zájem o nové pokročilé funkce, zvažte přechod na komerční licenci, nejlépe před 30.1.2024, s fixací ceny.
Stávající uživatel startup licenceOd 14. listopadu 2023 se lehce mění podmínky bezplatné licence pro startupy (např. max. 3 roky stará firma, ne pro poskytovatele služeb, možnost povýšit na zlevněný Fusion...).
Stávající uživatel EDU licenceŽádné změny školních licencí.

Nové balíčky a ceny Extensions (rozšíření)

Mění se vyvážení cen a konsoliduje se složení Fusion Extensions, aby se zjednodušilo portfolio nabídek a maximalizovala hodnota, kterou získáte. Všechna stávající rozšíření s cenou cca 34650 Kč se nyní zlevní na 31750 Kč. Zjednoduší se také portfolio nabízených rozšíření, z osmi se zkonsoliduje na pět - v některých rozšířeních tak za nižší cenu získáte ještě více funkcí. Ceny ostatních rozšíření (Fusion Product Design Extension, Fusion Manage Extension) se nemění.

Podrobnosti naleznete v níže uvedeném grafu:

S případnými dotazy prosím kontaktujte ARKANCE.

Žádné komentáře:

Okomentovat