úterý 9. února 2016

Jak rychle začít pracovat s Factory Design Suite

Factory Design Suite, alias FDS ve zkratce, je jednou z klíčových sad návrhových aplikací Autodesku už několik let. Díky napojení na Inventor nebo AutoCAD a maximálnímu využití jejich stávajících funkcí pro tvorbu a editaci modelů, je velice jednoduché začít se sadou Factory Design Suite pracovat.

Pro snadné a rychlé „naskočení“ do procesu tvorby návrhů rozmístění nejen výrobních linek obsahuje FDS částečně předinstalovanou knihovnu komponent výrobní linky přístupnou přes tzv. Prohlížeč komponent. V Prohlížeči komponent je možné najít 3D modely z mnoha oblastí průmyslu, namátkou vyberme např. automobilový průmysl (zvedáky, testovací vybavení automobilových komponent, myčky atd.), objekty pro přepravu materiálu (různé typy dopravníků), manipulaci s materiálem (roboty) apod.
Prohlížeč komponent sady Factory Design Suite

Jelikož ale sada Factory Design Suite svým zaměřením přesahuje ze strojírenského průmyslu i do jiných oblastí, můžete v Prohlížeči komponent najít např. i objekty vybavení prodejen, jako jsou vitríny, mrazicí boxy apod., nebo objekty kancelářského vybavení. Výčet možností využití Factory Design Suite tímto ale nekončí, protože v případě potřeby je rozšíření knihovny komponent výrobní linky doslova otázkou několika málo kliknutí myší. Základní návrh layoutu je pak podle složitosti otázkou několika málo minut.

Co když ale máte vlastní modely (součásti, sestavy, data ve výměnných formátech), které zatím do Prohlížeče komponent nechcete převádět (nebo na to nemáte momentálně čas), ale rádi byste s Factory Design Suite začali pracovat co nejdříve?

Tato situace je poměrně častá a její řešení je překvapivě jednoduché. Factory Design Suite obsahuje dva příkazy, které vám umožní velice snadno vkládat do rozvržení výrobní linky vaše vlastní modely a stejně snadno s nimi manipulovat. Jedná se o příkazy Vložit model a Přemístit.
Příkazy Vložit model a Přemístit

Vložit model vloží model v jakémkoliv podporovaném formátu souboru do factory sestavy a zároveň vám umožní nastavit jeho počáteční orientaci na podlaze. Poté se automaticky spustí příkaz Přemístit, kterým můžete doladit finální polohu modelu v rámci layoutu. Pokud jsou nutné další úpravy polohy modelů, je samozřejmě možné spustit příkaz Přemístit i kdykoliv později. Přemísťování objektů je možné nejen „od oka“, ale i o přesně definovanou vzdálenost nebo úhel.
Vložit model - nastavení orientace komponenty

Přemístit - nastavení polohy komponenty

Chcete-li začít pracovat s Factory Design Suite skutečně rychle, tak toto je nejjednodušší možnost. Podívejte se na krátké video dokumentující celý postup.


Žádné komentáře:

Okomentovat