středa 1. dubna 2020

Vault Professional 2021 – Co je nového

PDM aplikace Autodesk Vault Professional poskytuje nástroje pro pokročilou správu návrhových dat (CAD/CAM/CAE/BIM) a je integrována do více jak 30 návrhových aplikací společnosti Autodesk či CAD systémy jiných výrobců. CAD Studio v ní pak svými doplňkovými nástroji automatizuje rutinní úlohy konstruktéra, jako je hlavně automatická tvorba publikačních souborů pomocí CADStudio Vault Publisher (PDF, DXF, SAT, … ) či pomocí ERP Connectoru, umožňuje oboustranně propojit konstrukční data s podnikovými informačními systémy (ERP/TPV). Teprve takováto ucelená řešení přináší ty největší časové úspory přípravy výkresové dokumentace a zásadně zpřesňují tok dokumentace firmou, s vysokou úrovní bezpečnosti.

Vault 2021 přináší spoustu novinek hlavně pro všechny uživatele, kteří koordinují stavební a strojní projekci či konstrukci rozšířenou podporou souborů Revitu. Odráží tak nové funkce ve verzi Inventoru 2021 pro spolupráci s Revitem. Pro práci s velkými projekty přibyla podpora prohlížení souborů Navisworks. Velké množství novinek přibylo v oblasti každodenní práce s Vaultem i v oblasti  administrace a správy Vaultu. Nemalou část novinek tvoří zapracování požadavků uživatelů z Autodesk Ideas.

Novinky včetně praktických ukázek budeme prezentovat na živě vysílané konferenci Autodesk LIVE 2021 pořádané dne 28. dubna. Registrujte se včas.


Vyhledávání na základě tvarové podobnosti

Vyhledávání na základě tvarové podobnosti (Duplicity Search) byla poprvé představena v aktualizaci pro Vault 2020.2 (uvedli jsme na tomto blogu - viz).
Pro připomenutí: Jedná se o klíčovou funkčnost pro vyhledávání tvarově identických součástí bez rozdílu vzniku modelu. Tato zcela nová funkčnost umožňuje inteligentně a rychle vyhledat identické díly v prostředí Vaultu a díky Integraci do Inventoru pak přímo nahradit mnou navrhovaný či importovaný nový díl již zavedeným skladovým dílem. Tímto jsem schopen efektivně zrychlit uvedení výrobku použitím dílu s vyřešenou technologií, NC programem, cenou apod. Zároveň tato funkčnost umožňuje zásadně zredukovat skladové zásoby. Díly, které vznikly kopírováním a nic se na nich neměnilo. To vše má zásadní vliv na ekonomiku firmy.

Nové funkce ve Vaultu 2021:

  • Pomocí řídícího panelu rychle zobrazit informace o duplicitních součástech
  • Nové možnosti tvorby reportů o duplicitních součástech

Ukázka:




Nová funkčnost v integraci s Inventorem 2021:

  • nahradit všechny výskyty vybrané duplicitní součásti v celé sestavě
  • umístit vyhledanou duplicitní součást z panelu výsledků přímo do sestavy
  • Zobrazit vlastnosti vybrané duplicitní součásti jako kdy byla vytvořena, či kde je použita  

Rozšířená podpora Revitu a Inventoru

 S novými možnostmi spolupráce mezi Inventorem a Revitem je nutno zabezpečit i správu takto propojených dat.
Pokud jsou data Revitu vložena do Inventoru, je možné provádět funkce vydávaní či zařazení  do Vaultu. Data Revitu však do Vaultu nejsou nijak ukládána, jsou uložena např. na síťovém disku projektu Revitu nebo v BIM 360. Pokud jsou na síťové disku, je nutné složku namapovat v souboru projektu. Pokud jsou vkládána z prostředí BIM 360, je nutno být z Inventoru přihlášení do BIM 360 a mít odpovídající přístup k datům Revitu.


Filtr pro "Zastaralé" soubory

Při standardní práci Inventoru s Vaultem dochází na pozadí k synchronizaci pracovní složky s Úložištěm. Pro lepší orientaci přibyl nový filtr ve stromu Inventoru pro zobrazení zastaralých souborů. Umožňuje tak lepší orientaci , hlavně nyní, kdy spousta lidí pracuje z domu, bez VPN. Po příchodu do kanceláře bude nutno vše správně a někdy i ručně synchronizovat.


Novinky z webu Ideas

Kopírování návrhu

Při kopírování návrhu je možné nastavovat pravidla pro automatické činnosti nad kopírovanými soubory (např. čištění vlastností jako skladového čísla součásti pro kopírované soubory, ...) . Od verze 2021 je možné toto nastavení centralizovat - ukládá se ve Vault serveru. Vynutit správcem pravidla při kopírování návrhu pro všechny uživatele a zaručit tak vyšší úroveň standardizace ve firmě. 

   

Zobrazení nadřazených vazeb ve Vaultu

k souborům zařazeným ve Vaultu přibyla nová systémová vlastnost "Má nadřazený vztah", která zobrazuje, zda vybraném souboru není závislý jiný soubor ve Vaultu, tedy, má Nadřazený vztah. Je možné tak jednoduše vyhledat soubory, které vztah nemají, jsou tedy osamoceny (např. pracovní modely, které nakonec v žádné sestavě nebyli použity.) a můžete je z Vaultu případně vymazat. 
Pozn. Funkčnost čištění osamocených souborů v širší funkčnosti je již nějaký čas v naší aplikaci Vault Tools k dispozici všem našim uživatelům - i pro starší verze Vaultu.


Zabezpečení objektů - stahování

do zabezpečení založené na stavech životního cyklu či přímo na objektech přibyla nová možnost "stažení". Nyní je tedy možno nastavit práva prohlížení bez možnosti stažení souboru uživatelem. Zásadním způsobem tak od verze 2021 roste variabilita a možnosti zabezpečení dat uložených ve Vaultu. 
Zároveň jsou tím i blokovány funkce, které se používají pro vykopírovávání z Vaultu či stahování potřebují pro svoji funkci jako je např. Pack&Go či Kopírování návrhu.
Spolu s novou funkčností se upravila jak velikost dialogového okna, tak i možnost uživatelské změny velikosti.


Nastavení fronty úloh

Nyní je možné nastavit maximální počet zobrazených úloh ve frontě úloh pro Job Procesor a to od 1000 do 100000. Dříve bylo možné zobrazit pouze prvních 1000 úloh, což bylo nedostatečné hlavně pro správce CAD a uživatele, kteří se o Vault starají. 



Šablona e-mailu

ve správě Vaultu 2021 přibyla možnost vytvoření vlastní šablony e-mailu pro notifikace v rámci  změnových příkazů (ECO). Do šablony je možné přidávat vlastnosti Vaultu a přizpůsobit tak jak hlavičku, tak i obsah e-mailu.



Novinky v oblasti Správy a instalace Vaultu:

Velmi užitečnou funkcí je možnost rozdílného zobrazení pozadí Vaultu pro správce. Pokud uživatel ve firmě zastává jak funkci správce a tak třeba i funkci konstruktéra, si může nastavit, že pro přihlášení v režimu správce se zobrazí např. červené pozadí Vaultu. Zabrání tak nechtěných úpravám či práci ve Vaultu pod správcovským účtem.



Správa uživatelů

Pro lepší orientaci při správě uživatelů je nově možnost zobrazení či skrytí zakázaných uživatelů.


A pro ještě lepší správu uživatelů doporučujeme naši aplikaci CS Vault AD Sync pro automatickou synchronizaci doménových uživatelů s Vaultem. Zaručuje tak jednotnou správu uživatelů v rámci celé firmy. uživatelé se do Vaultu hlásí pod svým Windows účtem, je tak podstatně zvýšena bezpečnost dat a jednoduchost správy uživatelů v rámci celé firmy.

Protokolování

Protokolování činnosti práce s Vaultem - mazání a stahování souborů, je nyní možné zapsat do samostatného souboru protokolu.

Instalace

Novinkou při instalaci nového úložiště Vaultu 2021 je možno zvolit jiné než výchozí jméno SQL instance (standardně je "AutodeskVault").

Systémové požadavky

Autodesk data management server 2021 Server

  • Windows Server 2016/2019 Standard, Datacenter (verze 2020 i Server 2012/2012R2), Windows 10 Professional, vše jen 64 bit
  • Součástí Vault 2021 je SQL Server Express 2017, podporovány Microsoft SQL Server 2014sp3cu4/ 2016sp2cu10/ 2017cu17 (Express*, Standard nebo Enterprise) - jen 64-bit
  • Xeon E7, i5 nebo AMD Athlon/Opteron, alespoň 3GHz
  • Minimálně 8GB RAM (lépe 16GB; pro replikaci min. 16GB, lépe 32GB)
  • Minimálně 200GB volného prostoru na disku (pro replikaci doporučeno 500GB)
  • Pro Vault File Server: Windows Server 2016/2019 Standard, Datacenter; XEON E7/AMD 3GHz, 16GB RAM, 300GB disk
* tato verze nepodporuje replikaci

Vault klient 2021

  • Windows 10 Professional nebo Enterprise 64-bit
  • Min. 4-8GB RAM
  • Internet Explorer 11
  • MS Office 2016 (Outlook 2013 nebo 2016)
  • Požadavky dle aplikace Autodesk Inventor: 3GHz CPU, 8GB RAM, 7GB disk.prostoru
U Vault klienta má většinou vyšší nároky používaný CAD (Inventor, AutoCAD, ...) systémové nároky jsou pak dle tohoto CADu.

Pozor

Pozor na instalaci nové verze Vaultu (je jedno za Basic, Workgroup či Professional). Aktualizace Vaultu není jednoduchý proces (jako např. aktualizace CADu), má svá jasná pravidla. Špatně provedená instalace může způsobit ztrátu dat. Proto POZOR, doporučujeme, kontaktujte nás, např. na helpdesk.cadstudio.cz.


Pro všechny, kteří mají implementaci provedenou firmou CAD Studio, kontaktujte prosím Vašeho obchodníka pro možnost provedení upgrade našimi pracovníky. Viz též Autodesk Vault

Žádné komentáře:

Okomentovat