pátek 13. listopadu 2020

Rozšíření ve Fusion 360 - 1.díl - Generativní navrhování

Jak jsme avizovali v článku o rozšířeních Fusion 360, připravili jsme pro vás minisérii článků o nových "Extensions" CAD/CAM programu Autodesk Fusion 360. Pomocí volitelných rozšíření se Autodesk snaží pomoci uživatelům, kteří potřebují něco navíc, než co jim umožňuje standardní funkcionalita Fusion 360. Dnes jsou tato rozšíření zaměřena na generativní navrhování, automatizaci a pokročilé možnosti výroby, obrábění nebo na možnosti 3D tisku kovů.

V současné době jsou pro Fusion 360 k dispozici tři rozšíření:
  • Rozšíření pro generativní navrhování (Generative Design Extension) 
  • Rozšíření pro obrábění (Machining Extension) 
  • Rozšíření pro aditivní výrobu (Additive Build Extension) 
Pojďme si představit první z těchto tří rozšíření.

Rozšíření pro generativní navrhování

Nástroje generativního navrhování jsou celkem běžně využívány řadou firem, především z oblasti automobilového a leteckého průmyslu. Některé části generativního navrhování se ale v poslední době výrazně promítají i do oblasti stavebnictví, například v návrhu optimálních dispozic kanceláří, domů nebo bytových jednotek. Více o generativním navrhování.


Proces generativního navrhování se skládá z několika kroků. V první části definujeme oblasti, kterých se generativní návrh netýká, tedy oblasti, které jsou v návrhu neměnné, a na které předpokládáme, že budou působit určité fyzikální vlivy. Ve druhé fázi vybereme typ fyzikální veličiny a předpokládanou hodnotu vlivu, namáhání daných oblastí. Fusion 360 na základě unikátních vnitřních algoritmů navrhne a vytvoří náhled série vhodných tvarů. Pro porovnání parametrů a volbu optimálního výsledku z nabízených variant je zobrazen graf, který zohledňuje zadaná vstupní data a třeba i materiálové odlišnosti jednotlivých návrhů.

Výsledná 3D tělesa pocházející z generativního návrhu můžete přizpůsobovat a upravovat, jakoby se jednalo o volnoplošné modelování. Jednotlivé části, nebo rovnou celé skupiny ploch, mohou být posouvány, otáčeny, zvětšovány či jakkoli jinak upravovány stejným způsobem, jako bychom volnoplošně celý dílec modelovali.


Funkce generativního navrhování jsou sice předinstalovány v komerčních verzích Fusion 360, ale jejich využívání je zpoplatněno cloudovými kredity - v případě, kdy nevlastníte Rozšíření pro generativní navrhování. Program Fusion 360 vás vždy na začátku návrhu upozorní, že pro dokončení budou potřeba cloudové kredity a odhadne jejich předpokládané množství. Cloudové kredity si můžete zakoupit v eShopu společnosti CAD Studio. V případě častého využití generativního designu je uživatelům právě doporučováno Generativní rozšíření. Jeho licence pokrývá veškeré vámi prováděné generativní návrhy a ty pak již nemusíte hradit jednotlivě. Jde tedy o jakousi "all you can eat" licenci pro funkce generative design.

Technologii generativního designu s praktickou ukázkou jsme prezentovali na konferenci CAD Fórum 2020:



Možnosti rozšíření pro generativní návrh:



O dalších rozšířeních si řekneme v dalším dílu minisérie.

Cenové relace viz CAD eShop.

Žádné komentáře:

Okomentovat