sobota 20. dubna 2024

Novinky Autodesk Vault 2025

Spolu s novou řadu návrhových produktů Autodesku vyšla i nová sada produktů pro správu dat - Autodesk Vault. V tomto článku se kromě Vaultu Professional podíváme i na novinky ve Vaultu Basic (který je součástí strojírenské konstrukční sady "Product Design & Manufacturing Collection").

Novinky Vault Basic

Kopírování Návrhu (Copy Design)

Kopírování návrhu je klíčovou funkčností Vaultu, doposud byla funkčnost mezi Vaultem Basic a Vaultem Professional diametrálně odlišná. Od této verze - 2025 dochází k nahrazení staré funkčnosti funkčností z Vaultu Professional. Tedy uživatelé Vaultu Basic získávají pokročilé funkce pro kopírování návrhu čímž jsou schopni produktivněji a efektivněji využívat stávající data pro jejich inovaci či varianty řešení. 

Novinky Vault Professional

Většina novinek je ale hlavně pro Vault Professional. podívejme se na ně standardně pohledy jednotlivých uživatelů. Autor (tvůrce dat), Správce (Správce celého systému) a Účastníci (uživatelé kteří do dat jen nahlížejí)

Autor

E-mail notifikace

Na e-mailové notifikace jsme byli doposud zvyklí z ECO (změnová řízení), nebo pomocí doplňku ARKANCE. V této verzi je možnost zasílat notifikační e-maily i v rámci standardního workflow, při změně stavu dokumentu či položky. Šablony pro notifikační e-maily jsou plně konfigurovatelné a dají se připravit různé pro různé uživatele a skupiny uživatelů či různé typy notifikací.
Jsme tak schopni v rámci implementace celého řešení doplnit i nezbytnou notifikaci pro klíčové změny stavu u důležitých typů dokumentace. Např. pro okamžitou informaci při kritické změně návrhu pro okamžité zastavení výroby staré verze návrhu a pod. 

Hledání dle kritérií

Velmi zajímavou funkcí je možnost nastavení filtru pro hledaný typ souboru. Kritéria hledání je možno nastavit na určitý typ souborů.


Správce

Vyšší úroveň zabezpečení hesel

Z důvodu stále většího důrazu na bezpečnost, byla do Vaultu přidána možnost pro vynucení pravidel na kvalitu hesla. 



Zálohování a obnovy

Vault pro správu konstrukčních dat používá stále více a více firem a je v něm stále více a více dat. Proto rostou i nároky na kvalitní nástroje pro zálohování a jejich obnovy. Již několik verzí jsou do Vaultu postupně tyto funkce doplňovány. Ve verzi 2025 najdeme opět sadu dalších možností a to možnost zálohovat pouze databázi Vaultu. Samostatně zálohovat knihovny Obsahového centra a samostatně databáze Vaultu. Při obnově je možné vybrat stávající úložiště či odložit Ověření úložiště. 
Přidané funkce výrazně zrychlí zálohování velkých databází a obrovských úložišť souborů. 



Centrální správa uživatelského prostředí

Na Správce Vaultu je stále častěji kladeno za úkol zajistit jednotnost prostředí pro všechny uživatele. Toto jsme jakožto implementátor celého řešení zajišťovali pomoci našich aplikací a nástrojů. Od verze 2025 je část těchto funkcí zajištěna přímo funkcemi Vaultu. Nově je možno centrálně řídit jednotné pohledy pro všechny uživatele. Nastavení zobrazení sloupců, uložených vyhledávání a zástupců.



Účastníci

Spolupracovníci, kteří potřebují efektivně přistupovat k datům uložených ve Vaultu bez nutnosti licence, využívají tzv "Tenkého klienta", tedy Vault spuštěný ve WEB prohlížeči. Jedná se o důležitý nástroj pro bezpapírovou dokumentaci a jeho funkčnost stále roste.  
Uživatelé mohou nyní snadněji procházet mezi pracovními prostory, je zachováno konzistentní chování při řazení dat s plným klientem a bylo doplněno zobrazení či skrytí panelu s poznámkami.

Výrazným způsobem došlo k rozšíření správy klienta. Je možné skrýt či zobrazit pracovní prostor souboru, položky a Změnového řízení, Nastavit pracovní prostor jako výchozí stránku a nahrát si vlastní logo.


Systémové požadavky

Autodesk Vault Server 2025 je určen pro Windows Server 2019 nebo 2022, verze Standard či Datacenter (pro Vault Basic postačí i Windows 10 nebo 11). Jako SQL server poslouží Microsoft SQL Server 2017 (CU31), Microsoft SQL Server 2019 (CU23) nebo Microsoft SQL Server 2022 (CU10), vždy ve verzi Standard nebo Enterprise (pro jednoserverové konfigurace i verze Express).

Další informace

Toť asi k hlavním novinkám Vaultu 2025. Než se rozhodnete upgradovat, kontaktujte nás, rádi poradíme. Správa dat není jen o přeinstalaci softwaru, je potřeba vždy ověřit správnou funkčnost - jak na straně klientů, tak na straně centrální, serverové. 
Vault Professional zefektivňuje správu dat celé firmy a je nutné k tomuto systému takto přistupovat. Jeho funkčnost výrazně posouváme pomocí našich aplikací pro automatizaci zpracování dat (např. Publisher4VLT) a jejich napojení na firemní systémy (ERP, TPV,..) - ERP Connektor či ERP Picker, či pokročilou bezpapírovou dokumentaci pomocí ERP Vieweru.
V nejbližší době uvedeme přehled našich klíčových aplikací, které výrazně zefektivňují správu dat pomocí Vaultu Professional.

A na závěr, nezapomeňte - jak s novinkaci Vaultu, tak s některými našimi aplikacemi vás seznámíme na našem online vysílání konference ARKANCE LIVE 2025 - registrujte se prosím. Účast je pro vás zdarma.



(CZ titulky)

Žádné komentáře:

Okomentovat