pondělí 15. dubna 2024

Project Salvador: Generativní umělá inteligence ve službách nápadů na návrh výrobků v Autodesk Fusion

Mohlo by se zdát, že ve světě generativní umělé inteligence žijeme už nejméně deset let, ale ve skutečnosti je to jen něco málo přes rok, co OpenAI změnila toto odvětví díky aplikaci ChatGPT. Od té doby se používání nástrojů generativní AI stalo již běžnou záležitostí.

Od té doby se řada společností snaží využít tyto nové nástroje na trhu a zkoumá způsoby, jak tuto technologii nejlépe využít. Některé firmy s přístupem k velkému množství vlastních dat už přešly do vývojového režimu a vytvářejí vlastní řešení, zatímco jiné jen přebírají to, co je již k dispozici, nebo čekají na další velkou věc.

Zejména v konstrukčním a výrobním průmyslu nastal čas pro sofistikovanější a vysoce přesné komplexní pracovní postupy, které využívají výhod generativní umělé inteligence. Autodesk zkoumá způsoby, jak využít nástroje generativní AI ve svých vlastních produktech (viz Autodesk AI), jako je například CAD/CAM aplikace Fusion. Jedním z výsledků je Project Salvador, pojmenovaný jako hravá narážka na AI aplikaci DALL-E, jako poklona slavnému španělskému surrealistickému umělci. Cílem Projektu Salvador bylo odpovědět na otázku: Jaké existující modely umělé inteligence třetích stran lze zkombinovat dohromady, aby uživatelé aplikace Fusion získali smysluplnou funkčnost?

Co je projekt Salvador?

Pro konstruktéry může být idealizace designu ve Fusion velmi přínosná. Umožnila by konstruktérů používat Fusion nejen pro převádění svých snů do reality, ale také pro generování a dolaďování vlastních snů. Role konstruktéra ale zůstává nezastupitelná. AI nástroje mu jen pomáhají zkoumat širší škálu nápadů a inspirací vzešlých z AI. A vzhledem k tomu, že modely AI se každých pár měsíců rychle mění a vyvíjejí, v Projektu Salvador je lze podle potřeby vyměnit, a nabídnout tak vždy co nejlepší zážitek z generativní umělé inteligence.

Beta verze nástroje Project Salvador je nyní k dispozici na Autodesk App Store jako doplňkový modul pro Fusion. Spojuje AI modely třetích stran s Fusionem a vytváří tak bezproblémové pracovní postupy mezi těmito nástroji. V podstatě zavádí tyto AI modely třetích stran do Autodesk Fusion prostřednictvím jeho API rozhraní. Tato první verze Projektu Salvador je založena na modelech OpenAI GPT4 Turbo, DALL-E nebo Stable Diffusion a Vectorizer AI. Podporuje následující pracovní postupy:

  • Text-na-obrázek: Použijte vaše vlastní klíčová slova nebo vylepšené prompty navržené GPT k vygenerování 2D obrázku, který bude inspirovat váš návrh výrobku.
  • Obrázek-na-obrázek: Použijte snímek geometrie z návrhu ve Fusion jako vstup pro vygenerování nové varianty návrhu.
  • Obrázek-na-návrh: Generování obrázku AI, který lze importovat jako návrh do aplikace Fusion a použít jej pro trasování, nebo jako provizorní pozadí pro zobrazení nebo rendering.
  • Textu-na-náčrt: Použijte text k vygenerování 2D obrázku, který může být konvertován na 2D náčrt pro následné modelování.

Vzhledem k tomu, že jazykový model ChatGPT je nezávislý na konkrétním jazyce (EN, CZ, DE...), můžete prompty pro převod textu na návrh zadávat i česky nebo slovensky. Automatické doplnění "Enhance prompt" je převede do angličtiny. Zároveň se snaží obrázek přizpůsobit následnému převodu - zjednodušit jej a zjednobarevnit.

Subjektivní hodnocení

Project Salvador je zatím víceméně jen kostra propojující stávající AI aplikace. Podobných výsledků dosáhnete i při jejich samostatném použití, mimo Fusion. Tyto nástroje zde ale můžete využívat jednoduše, bez nutností registrací, přihlašování a omezení počtu generování. Navíc je Salvador flexibilní co do budoucího zapojování novějších verzí AI. Salvador ukazuje cestu, jak propojit známé AI nástroje do služeb 3D CAD návrhů. A například jeho vektorizační nástroj pro převod obrázků na náčrt je určitě užitečný i pro běžné "ne-inteligentní" postupy.

Podívejte se na možnosti Project Salvador na několika ukázkách a na videu Autodesku:


 

Stáhněte si bezplatný plugin Project Salvador pro váš aktuální Autodesk Fusion z Autodesk App Store.

Žádné komentáře:

Okomentovat