středa 10. února 2016

Pracujeme s Factory Design Suite, aneb všechno musí být "v lajně"

Začít pracovat s Factory Design Suite je opravdu jednoduché, jak jste se mohli přesvědčit např v. tomto článku. Klíčová je ale správná poloha všech jednotlivých komponent tvořících výrobní halu, prodejní prostory nebo např. patro kancelářské budovy. To vše musí být v layoutu zakresleno přesně, aby byl skutečný stav maximálně efektivní, prostorově úsporný, ale přitom ergonomicky co nejpříjemnější pro zaměstnance. Zejména při reorganizaci stávajících výrobních prostor se často bojuje doslova o jednotky centimetrů a Factory Design Suite je nástroj, který vám umožňuje umístit požadované objekty layoutu přesně tam, kde jsou potřeba.

Základní rozmístění komponent výrobní linky je díky příkazům Vložit model a Přemístit velmi rychlé (nemluvě o automatickém vkládání komponent na podlahu a využití předdefinovaných komponent výrobní linky z Prohlížeče komponent), jejich polohu ale může být nutné podle potřeby upravit ať už přibližně, nebo přesně. K tomu můžete využít klasické nástroje Inventoru (vazby, sestavení, spoje), nebo právě nástroje specifické pro FDS - opět příkaz Přemístit a dále příkaz Zarovnat.
Příkazy Přemístit a Zarovnat
Zejména díky příkazu Zarovnat můžete hromadně nastavit polohu, orientaci i rozmístění skupiny vybraných komponent najednou, editace layoutu se tak stává mnohem rychlejší a efektivnější.
Hromadné zarovnání objektů
Příkaz Přemístit vám při nastavování polohy a orientace komponent umožní zachytávání a trasování na referenční body, hrany a plochy, včetně podložené DWG geometrie, takže přesné nastavení polohy objektu je skutečně intuitivní záležitostí, bez nutnosti přechodu do dalších dialogových oken, jako je tomu např. při práci s vazbami sestavy. Zde je nutné zmínit, že koncepčně je rozmísťování komponent layoutu poněkud odlišné od tvorby sestavy mechanismu, a proto určitá neukotvenost (= nepřítomnost vazby) nemusí být na škodu.

Zachytávání na hrany a vrcholy při přemístění objektu
Krátka ukázka zmíněných funkcí je v následujícím videu. Jistě vás napadne, že v případě rozmísťování stejných komponent by bylo možné použít příkaz Pole, což je samozřejmě pravda. Zarovnávání a rozmísťování komponent pomocí FDS funkcí ale funguje na různé komponenty najednou.


Žádné komentáře:

Okomentovat